Otthon készült

Saját sört készített a világörökségi magyar falu

facebook/szabó csaba
facebook/szabó csaba
A Hollókői Világos erős sör, 6 százalék alkoholtartalmú.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987-ben vette fel Hollókőt, a Nógrád megyei palóc falut a világörökségi listára. A festői környezetben elterülő picinyke település ma is őrzi a  17-18. században kialakított hagyományos településformáját, a tradicionális építészet, ezáltal a 20. századot megelőző falusi élet páratlan példája.

Kapcsolódó
Világhírű sörversenyt nyert a Rettegett Iván
Rettegett Iván aranyérmet, míg Bandibá’ egy amerikai IPA típusú sör az ezüst érmet szerezte meg a versenyen.

Hollókő pezsgő turizmusával párosul a helyi önkormányzat folyamatos szorgoskodása, köztük a testvértelepülési kapcsolatok kialakítása, ápolása. Nyolc ilyen kapcsolat között található Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja, Torockó.

Mint Szabó Csaba hollókői polgármester Facebookon közzétett bejegyzéseiből megtudtuk, legutóbb 2021-ben, az adventi időszakban látogatott el a hollókői önkormányzat delegációja Torockóra, s ha már arrafelé kirándultak, “bekukkantottak” egy ünnepi köszöntésre a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrába, ahol megszületett a világörökségi sör főzésének gondolata.

A Csíki Sörözőben főztük egy hónapja, mától fogyasztható a Hollókői Világos

– írta január 14-i bejegyzésében Szabó Csaba, aki a kommentáradat közepette hozzáfűzte, nála van kóstolóban, de a nagy érdeklődést tapasztalva annyi nincs, hogy mindenki igényét kielégítse.

A Hollókői Világos egyébként minőségi nedű, 6 százalék alkoholtartalmú, így erősnek számít a sörök “mezőnyében”.

Kapcsolódó
Tesztelték a meggyes söröket, íme a legjobbak
19 meggyes sört vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta legutóbbi terméktesztjén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik