Otthon készült

Ha megbolondítanád a farsangot, süss szerencsehozó malackát

Paczona Lászlóné
Paczona Lászlóné
Különlegességre vágysz? Ezt próbáld ki!

Vízkereszt napja a farsang kezdete. Ilyenkor indulnak a vigasságok, a lakomák, amik egészen a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartanak. A hagyományok, mulatságok, maskarák mellett az evés természetesen ennél az ünnepkörnél is szerepet kap.

Kinek ne jutna eszébe egy-egy különösen finom étel vagy sütemény, amit ilyenkor fogyasztunk?

Kapcsolódó
Eddig tart a farsang, ekkor kezdődik a nagyböjt
Húsvét idén április közepén lesz.

Itt van mindjárt a farsangi fánk, ami a szezon főszereplője a sütemények közül, de ne feledkezzünk meg a csörögefánkról vagy a rózsafánkról sem.

Persze annak is rengeteg fogára való falat jut, aki nincs oda az édességekért. A disznóvágások többnyire még karácsony előtt, Tamás nap környékén le szoktak zajlani, de sokan a januári hidegeket használják ki a disznóölésre, a tor pedig bővelkedik mennyei falatokban.

Ha pedig valami különlegességre vágynánk, és megbolondítanánk a farsangot, süthetünk szerencsehozó malackákat, amik garantáltan mosolyra fakasztanak mindenkit. Szilveszterre is szokták készíteni, de elkészülhet az év bármelyik időszakában, így természetesen farsangkor is.

Paczona Lászlóné

Így készíthetjük el:

Hozzávalók:

  • 35 dekagramm liszt
  • ½ teáskanál cukor
  • másfél teáskanál só
  • 5 gramm szárított élesztő
  • 10 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm tejföl
  • 1 darab tojás
  • 5 dekagramm zsír

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk, majd az egészet 2 órán át pihenni hagyjuk. Akkor jó a tészta, ha nem ragad már hozzá a kezünkhöz. A fejek elkészítéséhez különböző méretű pogácsaszaggatóra lesz szükség. A fejet 5 centiméteres szaggatóval, az orrot pedig 3 centiméteres szaggatóval formázzuk. A fület szaggassuk ki 2 centiméteres darabokból, amiket aztán vágjunk négy felé.

Sütőpapírra tesszük a nagy formákat, rájuk az orrot, majd a füleket. A malacfejeket még sütés és összerakás előtt lekenjük tojás és pirospaprika elegyével, hogy az egyes részek jobban összetapadjanak. Szemnek használhatunk borsot, az orrokat pedig böködjük ki, például kés hegyével vagy még jobb, ha hurkapálcikával.

200 fokon, 15-20 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!
(A receptet köszönjük Paczona Lászlónénak.)

Kapcsolódó
Nincsen párja a füstölt csülkös farsangi kocsonyának
A farsang időszakában nem hiányozhat a kocsonya a házi finomságok közül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik