Szépen terített asztal a legjobb belépő az emlékezetes gasztroélményhez

Teríteni sokféleképpen lehet, viszont egy családi eseményen érdemes odafigyelni a részletekre. Mutatunk néhány szabályt, amik garantálják az emlékezetes együttléteket.
Kapcsolódó cikkek

Az asztal terítése  az utolsó lépés egy ünnepi menü szervírozásához. Mindennek a művészete valójában egyszerű, ha megértünk néhány alapvető dolgot és megtanuljuk terítés, tálalás etikettjét. Az elrendezése általában kissé eltér attól függően, hogy milyen alkalomra készülünk, de  akár mi is adhatunk alkalmat egy szép terítékhez. Például egy fantasztikus ebédet. Van azonban néhány alapvető szabály, amelyeket érdemes betartani a helyes terítékhez. Kövessük ezeket az egyszerű tippeket, és pillanatok alatt profivá válhatunk!

Formális vagy informális?

Először is tudnunk kell, hogy formális vagy informális lesz-e az esemény, amire a terítéket összeállítjuk. Ennek ismeretében már könnyebben meghatározhatjuk a stílust és a színvilágot is. Bár ez nem kötelező, de ne feledjük, mindig az apró simítások jelentik a különbséget. Hagyjuk, hogy kreatív energiáink áradjanak a tökéletes hangulat megteremtésekor, és ne sajnáljuk az időt az ötletelésre, hiszen ezzel is láttatjuk vendégeinkkel, hogy törődünk velük és figyelmes vendéglátók vagyunk.

Így terítsünk egy családi, ünnepi vagy éppen vasárnapi ebédhez 

Pixabay/ Rado

pixabay/ kaboompics3

Leves tálalása

Hagyományaink szerint a fő étkezés mindig levessel kezdődik. Egy jó leves nem csak ásványianyaggal tölti fel szervezetünket, hanem  felkészíti gyomrunkat a főfogás befogadására. A levesestálat tegyük az asztal közepére. A levest a mélyebb tányérba szervírozzuk, és természetesen a jobb szélen elhelyezett leveseskanállal fogyasztjuk.

Főétel szervírozása

A főételre sem olyan nehéz felkészülni, de érdemes tudni néhány szabályt, hogy tökéletes eredményt érjünk el. Ha profi megoldást választunk, akkor ezesetben a felhasználandó nagy tányért nem az asztalra helyezzük, hanem az étellel együtt tesszük az asztalra.  A tányéron a fő ételnek kell a középpontban lennie, hogy a díszítés semmiképp se vonja el a figyelmet. A fókuszban lehet a sülthús, egy finom hal vagy a tészta, amit  elhelyezhetünk a tányér közepén, a köretet és a díszítést pedig úgy tegyük a tányérra, hogy annak maximum kétharmadát fedje az étel, a többi maradjon üres. Ez a tér segít megmutatni a szükséges kontrasztot, így látványban is pazar lesz a végeredmény.

pixabay/ RitaE

Desszert

Sok ember számára a desszert  az étkezés legfontosabb része. Amikor eljön a desszert ideje, azt egy külön tányéron szolgáljuk fel. Az ízléses megjelenés itt is kapjon hangsúlyt. A virágok például gyönyörűen feldobják a tányérunkat, lehetőség szerint ehető virágokkal dolgozzunk. Használhatunk gyümölcsöt vagy akár magvakat, csokidarát is, melyek nem csupán látványban, de jó választás esetén ízvilágban is tökéletesítik sütinket. Vendégeink ezután a tortavillát és/vagy a desszertes kanalat használják, amelyet az étkezés megkezdése előtt az asztalra helyezünk. Mindenképp szenteljünk figyelmet arra, hogy a desszert felszolgálása előtt takarítsuk le az egész asztalt.

pixabay/Cuppateaandabiscuit

Kontinentális evőeszköz-használati etikett

A kontinentális evőeszköz-etikett módszere eltér az amerikaitól, mert a villa marad a bal kézben, a kés pedig a jobb kézben azután is, hogy felvágtuk a húst.

Ha szünetet tartunk az étkezésben, tegyük az élével befelé fordított kést és a lefelé fordított villát keresztbe a tányérra. Amikor pedig befejeztük az étkezést, a kést és a villát tegyük egymás mellé fektetve a tányérunkra.

Videón egy kis segítség

Kapcsolódó
Milyen a jó étkezőasztal, mekkora és milyen formájú legyen?
Ha van elég hely az étkezőnkben, akkor mindenképp nagy asztalt válasszunk.