A húsmentes étkezések nagyágyúja a kölesfasírt

Tökéletes húsmentes étkezéshez, laktató, krémes állagú, és ízlés szerint gazdagítható. Ételérzékeny, fogyókúra, fitnesz, vegán és egyéb étrendek központi eleme lehet.
Kapcsolódó cikkek

Ez most ismét egy családi fejlesztésű étel, melyben a família szinte minden tagja benn van.

Az anya vegetáriánus, ő szállította a fészekbe a vegafasírtok receptjeit, a nagyleány, aki már a nagyvilágban repdes, ő egy vegán környezetvédő és szerető, modern hippi, a nagyfiunk 10 éves koráig tej és szója érzékeny volt, a második leány pedig közepes, elégséges lendülettel nyúl úgy általában a fasírtok után, ezért neki mindig kell némi új impulzus. Na igen, az apa pedig, e sorok írója a konyhafőnök, aki szentségel, mikor szétesik a forró olajban a legújabb kísérleti alany.

Így hát az évek során került néhány húsmentes fasírtszépség a családi receptkönyvbe, mely egy vasárnapi ebédnél is megállja a helyét.

Most egy olyan szereplőt mutatok be, aminek az alapja egy méltatlanul mellőzött, ősi gabonánk, a nagyon egészséges és laktató köles.

Nálunk már évek óta ez a húsmentes fasírt, ha szezonja van, akkor felváltja a cukkinifasírt, karfiolfasírt és készül még zöldségfasírt zabkása alappal is. Mondhatnám azt is mai divatos kifejezéssel, hogy „mindenmentes”, de ez tévedés, mert a „mindenmentes” az semmi, a semmi meg nincs, és mivel nem létező, elkészíthetetlen, ehetetlen is…

De most ne filozofálgassunk, lássuk a főszereplőt, a kölesfasírtot!

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ez egy alaprecept természetesen, amit lehet még gazdagítani például medvehagymával, újhagymával, petrezselyemmel vagy más reszelt zöldségekkel, esetleg kukoricával.

A kölest feltesszük főni sós vízben, hasonlóan, mint a rizst, de a köles háromszoros vízmennyiséget is felvesz, ráadásul a végén még biztos önteni kell rá egy keveset, hogy nedvesebb közegbe tegyük bele a 3-4 kanál csicseriborsó lisztet vagy falafelport.

Ez utóbbi lényegében az előbbi, csak ízesített formában fűszerekkel, őrölt zöldségekkel. Beszerezhető már az áruházláncokban is, de érdemes bioboltban venni, egy tasakkal mi 3-4 étkezésre is sütünk belőle fasírtot. A lereszelt répát, a felaprított hagymát, átnyomott fokhagymát a csicseriborsó liszt előtt tesszük bele a kölesbe, elkeverjük és ha kell, némi vizet ilyenkor öntünk alá.

Figyelem, a kölest pépessé kell főzni! Kásás állagúvá. Mikor minden belevaló a helyén, lefedjük és hagyjuk kihűlni annyira, hogy langyos legyen, ne süsse meg a kezünket.  Most el is kezdhetünk fasírtokat formázni belőle. Ha mindenki fogyaszt tejféléket a családban, akkor a gombócok közepébe nyomkodjunk sajtdarabkákat, isteni, ahogy felvágjuk és nyúlik a meleg sajt…

Mikor megvagyunk a fasírtokkal, kicsit lapítsuk meg őket, jobban, hatékonyabban lehet kisütni serpenyőben, ha nem kerekded formájú. És bizony érdemes megforgatni zsemlemorzsában is (ha gluténmenteset szeretnénk, akkor apróra őrölt kukoricapehelyből kiváló panírmorzsa készíthető).

A zsemlemorzsa ugyanis segít, hogy ne szaladjanak le a forró olajfürdőbe apró kölesdarabkák, amik aztán akkorát bírnak pukkanni, hogy még Bogáncs is odakapja a fejét a bejárati ajtónál.

Rizst szoktunk mellé főzni és savanyúsággal tálalunk még, de került már bele szendvicsbe is, amolyan vegaburger betétnek, isteni volt.

Kapcsolódó
Így készülnek hamis túrógombócok túró nélkül
A tradicionális túrógombócot bizonyára sokan ismerik, de mi van akkor, ha nincs túró vagy van egy vegán és egy tejérzékeny a családban?