A Nógrád megyei Nádúfalun olyannyira hagyománya van a palacsinta sütésének, hogy idén július 9-én már 10. alkalommal rendezték meg a palacsintafesztivált.
A hagyományos ízesítésű palacsinták mellett ezúttal is nagy sikert aratott az “újfalusi kavicsos”, mely Dunakavics cukorkával készül, és az idei rendezvényre kreált újdonság, a cukkinis-sajtos-sós palacsinta.
Nádújfalun annak is hagyománya van, hogy olykor-olykor valamilyen rekordot állítanak fel. A fesztivál történetében egy alkalommal 262-en sütöttek egyszerre palacsintát, máskor Pokol Krisztián 7422 darab palacsintát készített el 24 óra alatt, míg a 2015-ös rendezvényen hatalmas építményt készítettek palacsintából, mely a kisterenyei Gyürky-Solymossy Kastélyt és parkját ábrázolta.
Nádújfalun reggel 8 órakor kezdte a népes csapat a palacsinta sütését azzal a céllal, hogy megdöntsék Magyarország leghosszabb palacsintakígyójának rekordját, melyet 2019-ben Bonyhádon állították fel egy 350 méter hosszú “palacsinta-költeménnyel”.
Így készült a palacsintakígyó
A frissen kisütött palacsintákat részben egymást átlapolva hosszú sorba elrendezett asztalokon darált dióval töltötték meg és úgy tekerték össze, hogy az egymásba fűzött palacsinták egybefüggő palacsintakígyót adtak végeredményként, mely 14 óra 20 percre készült el.
A végeredmény pedig pontosan a közel 3 ezer palacsintából készült, 400 méter hosszú palacsintakígyó lett, mellyel új magyar rekordot állítottak fel a nógrádi faluban.