Otthon készült

Igazi nagyágyú a paradicsommagból készült olaj

pixabay
pixabay

A paradicsom feldolgozásának melléktermékei – a mag és a héj – valamikor csak selejtnek számító részek voltak, mára azonban nagy becsben tartják őket, hiszen belőlük nyerhető ki a finom paradicsommagolaj, ami mellesleg kozmetikai célra is kiváló – olvastuk a Magyarmezőgazdaság oldalán.

A paradicsommag 25% olajat tartalmaz, olyan fantasztikus fitonutriensekkel, mint a karotinoidok, lecitin, tokoferolok, terpének, fitoszterolok, ásványi anyagok. Zsírsavösszetétele is figyelemre méltó: 54 % linolsavat, 22 % olajsavat, 14 % palmitinsavat, 6 % sztearinsavat és 2-3 % linolénsavat tartalmaz.

Viszonylag hosszan eltartható, ha sötét, hűvös helyen tartjuk, és nem szellőztetjük gyakran.

Pixabay

Mivel bővelkedik az erős antioxidáns hatással rendelkező likopinban, ezért védő hatást fejt ki az oxidatív stressz, a májkárosodás, a daganatok kialakulása, valamint az idegrendszeri degeneráció ellen. Ez a vörös színű karotinoid, rokonaival, az alfa- és béta- karotinnal együtt harcol a kardiovaszkuláris rendszer épségéért és fokozza az immunrendszer hatékonyságát.

E-vitamintartalma végett esélyes a kártékony szabad gyökök elleni küzdelemben, védi a sejteket, jótékonyan hat a kardiovaszkuláris és az immunrendszer egészségére. A fitoszterolok gátolják a koleszterin felszívódását a belekből és némiképp csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A lecitin a szervezet legtöbb funkcióját támogatja, részt vesz a sejtek felépítésében, tisztán tartja az erek falát, csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját, javítja a memóriát és fokozza a koncentrálóképességet.

Kapcsolódó
Egész évben termeszthető a magyar paradicsom
A modern üvegházakban még december végén, január elején is találunk szedhető és fogyasztható paradicsomot.

Minden bőrtípusra alkalmas, még zsíros bőrre is tehetjük, mert segít kiegyensúlyozni és tisztítja a pórusokat. Képes áthatolni a hámrétegen, mélyen beszívódik, nem kelt zsíros érzetet a bőrön. Erősíti a bőr szerkezetét, táplálja, regenerálja, különösen puhává és selymes tapintásúvá varázsolja a bőrfelszínt.

Küzd a foltok és ráncok ellen, fokozza a kollagéntermelést. Támogatja a heges bőr helyreállítását és egyes bőrbetegségek esetében is hasznunkra válhat: javíthat a pattanásos, irritált, ekcémás, pikkelysömörös bőr állapotán valamint csökkenti a gyulladást.

Szerencsésnek mondható, amikor egy korábban hasznavehetetlen dologról kiderül, hogy határozottan értékes tulajdonságokkal bír. A nemrégiben felfedezett paradicsommagról is bebizonyosodott, hogy jóval több potenciál rejlik benne, mint korábban képzeltük.

Az egyetlen nehézség a törtnetben, hogy a házi olaj készítéséhez be kell szerezni házi olajprést.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik