Otthon készült

Méltatlanul elhanyagolt zöldség a kelkáposzta

Pedig ízletes és egészséges.

A kelkáposzta zöld, leveles, keresztes virágú zöldség, mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ízletes és egészséges, valamiért mégsem tartozik az általánosan kedvelt levelesek közé.

A kelkáposzta közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget és a szárazságot jobban viseli a fejes káposztánál, ezért átteleltethető; ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható, mint a fejes káposzta.

Kapcsolódó
Zsengék a levelei, most az igazi: leves, főzelék és nokedli csalánból
Nem kell magot ültetni, palántázni, öntözni, gondozni. Rengeteg van belőle a természetben.

A kelkáposzta rostban gazdag, antioxidánsokat, kalciumot, C- és K- vitamint, vasat és számos egyéb tápanyagot tartalmaz, melyek segítségével hatékonyan veszi fel a harcot különféle egészségügyi problémákkal.

  • A benne található különféle tápanyagok támogatják a szív egészségét.
  • Immunfokozó hatással  rendelkezik.
  • A zöldségben található C-vitamin, béta-karotin, szelén és más antioxidánsok segíthetnek a rák megelőzésében.
  • Magas rost- és víztartalommal rendelkezik, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően segít megelőzni a székrekedést, javítja az emésztőrendszer állapotát, valamint csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát.
  • A kelkáposztában található kalcium és foszfor kulcsfontosságú az egészséges csontképződéshez.
  • A zöldség C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin és cinktartalma szerepet játszik a szem egészségében.

A  kelkáposzta többféleképpen feldolgozható. Főzhetjük vagy párolhatjuk, készülhet belőle leves, főzelék, rakott étel, de akár chips vagy saláta is.

Tóth Szilviának köszönhetően mi most egy nagyszerű rakott kel receptet hoztunk, kicsit szokatlan formában:

Tóth Szilvia

Elkészítés:
Első fázisként a kel leveleit sós, forrásban lévő vízben kicsit átpároljuk, addig, míg a levelei elveszítik a merevségüket és tölthetővé válnak. Ez a forrásban lévő vízben körülbelül 2 perc.
A rizst külön megpároljuk hagyományos módon.

A darálthúst bátran fűszerezzük borssal, köménnyel, ételízesítővel, fokhagymával, csipet cukorral, (mert rizzsel keverve veszít az ízéből), majd lesütjük sok dinsztelt hagymán. Lényeg a lesütés, teljesen a zsírjára, semmiképpen ne maradjon leveses. A kész fűszeres húst összekeverjük a párolt rizzsel. Aki szereti, reszelhet bele sajtot, akár füstöltsajtot is.

A tölteléket alaposan átkeverjük és a forrázott kel levelekbe töltjük úgy, mint a töltött káposztánál.
A tepsibe tehetünk sütőpapírt, de kikenhetjük bármilyen zsíradékkal. Ebbe kerülnek a káposztatekercsek, amiknek a tetejét megkenjük tejföllel.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó
Biztos, hogy tudod, melyik ételhez milyen fűszer illik?
Egy kis segítség, hogy a finom még finomabb legyen.
Olvasói sztorik