Freepik.com
Otthon készült

Cöli cirok cipó az év gluténmentes kenyere

Péksütemény kategóriában a mákos kalács aratott.

Hazánkban egyre több ember gluténérzékeny, akik csak speciális pékárút fogyaszthatnak. Ezt az igényt a gyártók nem hagyják figyelmen kívül – az elmúlt években a jelentős fejlődéseknek köszönhetően egyre szélesedő kínálat és jobbnál-jobb minőség tapasztalható a gluténmentes kenyerek és péksütemények piacán, írja az Agrokép.

Kapcsolódó
Soha ne tároljuk így a kenyeret
Hűtőbe véletlenül se kerüljön friss kenyér.

A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és a termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket. Szerencsére az innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült.

Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny született. Így a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét is megszervezte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. Ez bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, ugyanakkor a fogyasztók is útmutatást kaphattak a minőségi termékekről a bírálatnak köszönhetően.

A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ez idáig több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fognak a szervezők eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.

A 2022 Gluténmentes Kenyere verseny díjazottjai:

  1. helyezett: Hunorganic Kft. – Cöli cirok cipó
  2. helyezett: NYDFI Kft. (Tibidabo Gluténmentes Pékség) – Chiamagos cipó
  3. helyezett: Greenpass Kft. (Free Gluténmentes Pékség) – Magszórásos cipó

A 2022 Gluténmentes Péksüteménye verseny díjazottjai:

  1. helyezett: Aranycipó Kft. – Mákos kalács szeletek
  2. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Kifli
  3. helyezett: P.Geri Kft. (DietABC) – Kakaós kalácska

Innovációs Különdíjat is átadtak, melyet a Hunorganic Kft. – Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal cipója kapott.

Kapcsolódó
Így készül az ország legjobb kenyere
Balmazújvárosi sütödében árulták el a titkot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!