Otthon készült

Így készítik a szegedi cukrászok az Év Bejglijét

Novák Ádám
Novák Ádám
A 2022-es év mákos bejglijének titkairól Novák Ádám mestercukrász mesélt.

A szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház mesterei egész évben pompás sütiket készítenek, a napfény városában szinte mindenki ismeri az édesszájúak belvárosi törzshelyét. A díjnyertes mákos bejglit Novák Ádám mestercukrász és Puskás Róbert cukrász készítette.

Drága és finom

Ha karácsony, akkor a bejgli sem maradhat el az ünnepi asztalról. Ahogy a napokban már megírtuk, a minőségi bejgli kilójának ára nagyjából 3000 és 5000 forint körül alakulhat. A legtöbb hozzávaló ára az egekbe szökött, így otthon sem olcsó mulatság ma már a karácsonyi bejglisütés.

Facebook / REÖK Kézműves Cukrászda

A szegedi mestercukrászok bejglijének titka azonban nem a pénztárca körül keresendő. Ahogy más sütik esetében, úgy a díjnyertes mákos ízvilága is az elkészítés fogásainak, valamint a titkos összetevőknek köszönhető.

Most hagyományos mákos bejgli és ínyenc bejgli kategóriában adtuk be a nevezéseket. Az ínyenc bejgli kategóriában egy gesztenyés bejglit készítettünk, fűszeres áfonya lekvárral

– mesélt Novák Ádám a Sokszínű Vidéknek. A mestercukrász hangsúlyozta, a titkot elsősorban valóban a nem mindennapi összetevők rejtik.

Mi szem szájnak ingere

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A népszerű megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben megfogalmazott kritériumoknak, hiszen a bejgli „védett” termék. „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni az idei versenyre.

Novák Ádám

Az Ínyenc kategóriában olyan ízesítésű és töltelékű bejgliket kóstoltak, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt anyagok között. Ilyenek mások mellett a dió, a mák, a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű bejglik is.

Csapatmunka és szakmai alázat

Az idei Év Mákos Bejglije több szempontból is különleges. Az alkotó, Novák Ádám megosztott néhány fontos titkot a készítésével kapcsolatban. A díjnyertes szegedi bejgli tésztáját vaníliarúd kikapart magjával fűszerezték. Nem csak vajat, hanem zsírt is kevertek a tésztába, amitől omlósabb lett a sütemény.

Facebook

Csipetnyi citrusosságot is csempésztünk bele a reszelt citromhéjjal. A mák töltelékbe friss idei mákot használtunk, amit mi magunk daráltunk. Kandírozott narancshéj, vegyes virágméz és narancslikőr hozzáadásával sikerült lenyűgözni a zsűrit. A siker titka az is, hogy szívvel lélekkel készítettük a minőségi alapanyagokból. Kollégáink minden egyes próba sütés után őszinte véleményt alkottak, és azokat szem előtt tartva többször újra gondoltuk. Igazi csapatmunka volt

– osztotta meg a szegedi cukrászmester.

Ádám azt is elárulta, mire ügyeljünk, amikor otthon elkészítjük a családnak a karácsonyi csemegét.

Fontos a tészta gyors és minél kevesebb ideig tartó összegyúrása. Legalább egy éjszakán át pihentetni kell a hűtőben. A tölteléknél pedig a mák minősége a legfontosabb paraméter.

Facebook / REÖK Kézműves Cukrászda

Ínyencségekben verhetetlenek

A szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház virtuózai évek óta számos kategóriában megmérettetik magukat. Az Ország tortája, az Ország cukormentes tortája, az Év fagylaltja verseny kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy felmérjék, hol is tartanak a munkában.

Facebook / REÖK Kézműves Cukrászda

Első alkalommal 2019-ben vettek részt versenyen, az Ország cukormentes tortája kategóriájában a legjobb 5 között végeztek a Boldogasszony csipkéje tortával.

Tavaly ugyanebben a kategóriában indultunk, és két tortánk, a Havasi Málna és a Zserbó cukormentesen is bejutott a legjobbak közé. A döntőben 2. és 3. helyezést értünk el, egy másik tortával pedig egy különdíjat is hazahoztunk. 2022-ben új kihívásokat kerestünk, az Év fagylaltja versenyen 3. helyezést értünk el a Tökmag málna fagylaltunkkal.

Kapcsolódó
Ez lett az Év Fagylaltja 2022-ben
Mutatjuk, hol lehet megkóstolni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik