Javában tart a vidéki disznóvágások szezonja, ilyenkor készülnek a valódi kézműves finomságok, a nap végén pedig nem maradhat el az ínyencségekben gazdag disznótoros vacsora.
A Sokszínű vidék korábban többször írt a hangulatos falusi programról, melyen a hagyományoknak megfelelően összegyűlik rokon, barát, szomszéd és ismerős, hogy feldolgozzák a sertések minden apró porcikáját.
Tavaly helyszíni riportunkban számoltunk be a Gáspár János pándi vályogépítő mester portáján tapasztalt hangulatról, a böllérek és segédeik munkájáról. A Pest megyei településen a mester évek hosszú sora óta januárban kerít sort a disznóvágásra, és ez idén sem történt másként.
2023 első hétvégéjén egy 190, egy 220 és egy 240 kilós mangalica feldolgozása várt a Gáspár úr által “fogadott” böllérekre, akik a sok-sok segítő kéz támogatásával készítették el a hűtőládába szánt húsokat, csontokat, a sütésre váró hurkát és kolbászt, az abált szalonnát, a disznósajtot, a füstre kerülő májast, szalámit és kolbászt, illetve besózták a 40 napos pácolásra váró csülköt, sonkát, szalonnát, oldalast – melyek később a füstön nyerik el végleges ízüket -, valamint kisütötték a zsírt és a tepertőt.
A fotóra kattintva képgaléria nyílik.