Nagy sikerrel zárult Komáromban a Komgasztro első két évada. Az első évadban Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda, a Tourinform Iroda vezetője járták és kóstolták végig a város éttermeit és Komgasztro címmel hetente új gasztronómiai videókat tettek közzé a Komgasztro Facebook oldalon és a város Youtube csatornáján, írta komarom.hu.
Az első évad záró adásában a Csillagerőd teraszán Szilárd tonhalas tésztát készített, melyhez Bondor László borlovag borkóstolással és ajánlóval készült. A második évadban Sági Szilárd meghívott vendégeivel együtt ezúttal már fix helyszínen, a Kemencés Színben, Komárom történelméhez kapcsolódó ételeket készítettek el, minden részben egy-egy ismert komáromi személyiség közreműködésével.
A Komáromhoz köthető eredeti recepteket úgy formálták át, hogy mindenki, aki szeretné, el tudja készíteni otthon. A második évadban minél egyszerűbben és minél gyorsabban elkészíthető ételeket főztek. A sorozatban szekeres galiba, fácános rilette, ostromszűz, Komáromi piszkés halfasírt, Egressy Béni vendégvárója és Jamon A La Catalana készült.
Az utolsó adásban Szilárd elkészítette a komáromi főzőtársak által ajánlott ételt: a Jókai bablevest leves nélkül, azaz a komáromi Jókai palacsintát, melyet 2022-ben az év komáromi ételének választottak.
Ezt az újragondolt ételt, a legújabb foodtruck trendnek megfelelő Komáromi Jókai palacsintát, nagyon egyszerű elkészíteni.
A Komáromi Jókai palacsinta receptje
- babpüré
- 40 dkg bab
- fél közepes lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 40 dkg főtt, aprított csülök
- 1 kis doboz tejföl (150 g)
- 20 dkg parasztkolbász
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- szóda
- csipet só
- 2 evőkanál olaj a sütéshez
- Először is megsütjük a palacsintát.
- A csülköt megfőzzünk, vörös illetve fehérbabból, pirított hagymával, a csülök főzőlevével elkészítjük a babpürét.
- A palacsintákat megkenjük a babpürével, belekockázzuk a csülköt, feltekerjük, megkenjük tejföllel és a tetejére kolbász chipset szórunk.