Otthon készült

Papírból készülnek a százhalombattai nyomdász lenyűgöző szobrai

Varga Attila
Varga Attila
A technika neve oxygami, a megnevezés az oxygen és origami szavakból áll össze.

Ha papírból hajtogatott szobrokra gondolunk, akkor talán először az origami jut eszünkbe. Létezik ennek más válfaja is, ilyen például a Varga Attila által is gyakorolt oxygami. Az oxygami megnevezés az oxygen és az origami szavakból jött létre, gyakorlatilag belülről üreges, hajtogatott papírszobrokat készítenek ezzel a technikával.

Varga Attilának elég komoly részt foglal el az életében – és valószínűleg, a szívében is – a papír, nyomdában dolgozik, kikapcsolódásként pedig szintén papírral foglalkozik, ebből hajtogat szobrokat. Elmesélte, hogy hogyan talált rá erre a nem igazán ismert hobbira és azt is, hogy hogyan készülnek a sok munkaórát igénylő makettjei.

Varga Attila

“Papírmakettekkel 2006 óta foglalkozom, mikor egy Facebook-csoportban láttam egy papírból összeállított sólymot. Hihetetlen és elképesztő volt számomra, hogy papírból készült. Írtam is az alkotójának, hogy pontosan mi is a menete, ő indított el ezen az úton tanácsokkal, ötletekkel, néha sablonokkal.

Varga Attila

Kezdésnek elég sok olyan szobrot csináltam, aminek a textúrája nyomtatva van, nem színes kartonból készült, de szerintem, azok nagyobb precizitást igényelnek, mivel a ragasztási fülek fehérek, így minimális pontatlanság is elég, hogy elrontsa a végeredményt, mivel nem túl esztétikus, ha itt-ott kivillan a fehér papír. Nagyon megtetszett ez a technika, így nekiálltam keresgetni, olvasgatni én is, mikor rábukkantam az oxygami technikára. Itt nincs nyomtatva a textúra, hanem vagy anyagában színezett kartonból készül, vagy festve van utána, valamint minden egyes vágás és hajtás egyenes. Túl sok kellékre nincs szükség hozzá, egy nyomtató, bármelyik papírboltban beszerezhető anyagában színezett karton, olló, vonalzó, ragasztó, valamint egy kifogyott toll, mivel elég vastag kartonról van szó, nem lehet csak úgy meghajtani, előtte a hajtási vonalat meg kell karcolni vele, és máris szépen hajtható. Ragasztót elég sokfélét kipróbáltam, de ami bevált, az a kreatív hobbi boltban is megvásárolható univerzális hobbiragasztó. Nem hullámosodik tőle a papír, és viszonylag gyorsan szárad, nem kell sokáig összenyomva tartani a felületeket, hogy megfogja.

Varga Attila

Kész sablonokból dolgozom, bár elgondolkodtam már azon, hogy megpróbálkozok a szerkesztéssel is, de végül letettem róla. Az építés látványosabb, jó látni, hogy ahogy halad előre a dolog, folyamatosan változik, alakul a készülő mű, ami adja a lendületet a folytatáshoz. Egy egyszerűbb, kisebb makettet 5-6 óra alatt meg lehet csinálni, nyilván a nagyobbakhoz több idő kell.

Varga Attila

Elkészítettem a Jégkorszak filmből a Motkányt is, ha jól emlékszem, 3 hónapig csináltam. Nem napi szinten, volt, hogy csak 1-2 órát foglalkoztam vele, de az készült a legtovább, ő az egyik kedvenc. Nagyon szeretem még az egyiptomi témájú szobrokat, azokból is csináltam jópárat, de talán a tobzoska a másik nagy kedvenc, valamint a legtöbb elemből álló szobor, amit készítettem eddig, ha jól emlékszem, 560 elemből áll.

Varga Attila

Pár éve láttam egy Anubisz fejet, de csak kép volt, azonnal elképzeltem makettként, nem kevés időmbe került, mire meg tudtam csináltatni a sablont belőle, mert nem voltak olyan ismerőseim, akik szerkesztéssel foglalkoznának, de azért sikerült. Szeretem őt is, mert tudom, hogy az a sablon nekem készült.

Varga Attila

Azonban kevésbé szeretett makett is van, a panda. Szoktam ismerősöknek, családnak, barátoknak is készíteni, ha van rá igény, ezt a pandát körülbelül 12 alkalommal építettem meg, érthetően az utolsót már nem tudtam nagyon szeretni, így igyekszem is lebeszélni mindenkit, aki ilyet kérne. Biztosan szép lenne, de én látnám rajta, hogy muszájból készült, nem szeretetből.”

Varga Attila papírszobraiból egy csokorra való megtekinthető a képre kattintva.

Galéria
Kapcsolódó
Fémhulladékból készít szobrokat a somogyi tinédzser
Legnagyobb szobra egy hatalmas őzbak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik