Otthon készült

Újrahasznosítás felsőfokon: kávéstasakból strapabíró bevásárlótáska

Krüpl Edit
Krüpl Edit
Filléres, de sokat érő ötlet – részletes leírással.

Napjaink egyik hatalmas problémája az egyszer használatos műanyagok túlzott alkalmazása. Sokszor csak egy negyed óráig töltik be szerepüket, amíg a boltból hazaérünk a bevásárlással, utána mennek is kukába. De a Földünkön ott maradnak hosszú-hosszú ideig. És ha visszagondolunk a 30-40 évvel ezelőtti nejlonszatyrokra, azok sokkal vastagabb anyagból voltak – ami persze, több műanyag, ám sokáig bírták. Ma vékonyabbak, tehát kisebb a műanyagfelhasználás, de hamarabb tönkre mennek, így végeredményben nem nyerünk rajta túl sokat.

Kevesebb szó esik róla, de a termékek csomagolása is rengeteg szemetet termel. Van, amit egy műanyagtasakba tesznek, aztán azt még papírdobozba is, végül a szállításhoz kartonba és fóliába, de ha csak a legszükségesebb csomagolóanyagba van burkolva, az is szemét lesz hamarosan.

A két probléma együttesen orvosolható az újrahasznosítással foglalkozó Facebook-csoportok jelenlegi „slágerével”, a kávéstasakokból varrt bevásárlótáskával. A kávék csomagolása kap új életet és lesz belőle egy strapabíró, házilag elkészíthető szatyor.

Krüpl Edit részletesen elmagyarázta a táska készítésének titkait.

Krüpl Edit

Kávéstasakokból bevásárlótáska

1 táskához szükséges:

  • 7-8 db 1 kg-os kávé csomagolása, aminek „alufóliás” a belseje
  • kb. 2×45 cm heveder

Elkészítés:

Szétbontjuk a kávés csomagolást. Ha szükséges, töröljük át a belsejét (őrölt kávénál).

Vágjuk egyenesre a zacskó tetejét.

Helyezzünk egymásra 2 lapot az alufóliás felüket egymásra fektetve. Az egyik lapot csúsztassuk kb. 5 mm-rel feljebb és hajtsuk rá a másik lapra, csipesszel rögzítsük. (Emiatt a táska teteje nem lesz majd éles.)

Sütőpapíron vagy textil zsebkendőn keresztül vasaljuk össze a 2 réteget. A hőfokot és az időt ki kell tapasztalni, csomagolásfüggő, még típuson belül is eltérő lehet. Ha nem elég meleg, pöndörödik és nem tapad egymáshoz, ha túl meleg, megolvad…

Szabás:

  • 2 db nagy téglalap az eleje + hátoldala
  • 2 db oldalrész (egy téglalap megfelezve, figyelünk a  vákuumozó műanyagra, hogy ne kerüljön a varrásba, mert azzal biztosan nem tudunk dolgozni. Hossza megegyezik a táska magasságával. Minimum 14-15 cm széles legyen, mert ez egy merev táska, ha keskenyebb, maximum iratoknak tudjuk használni.
  • 2 db alja téglalap (aminek a hosszanti oldal pontosan akkora, mint a táska alja, a rövidebbik oldala megegyezik a táska oldalrész szélességével.

Tipp: Ne szabóollót használjunk, mert tönkre vágjuk a zacskóval. A mezei papírvágó olló teljesen jó lesz.

Ha hevedert használunk fülnek, ne felejtsük el a végét elégetni, különben később le fog bomlani.

Felvarrjuk a táska füleit.

Ha a 2 hevederrel megvagyunk, akkor jöhet a táska varrása.

A KÜLSŐ oldalán varrunk, mert merev, így nem fogjuk tudni később kifordítani.

Az egyik eleje rész bal oldalára fektetjük az oldalsó rész bal oldalát és a SZÍNOLDALON végigvarrjuk 2-3 mm-esen, viszonylag nagy öltéssel, mert a túl sűrű öltéssel perforáljuk a táskát.

Majd a táska hátoldal jön ugyanígy, majd az utolsó oldalrész, végül bezárjuk a „kört”. Tehát 4 db hosszanti varrásunk van, és egy – egyelőre – lyukas táskánk

Jöhet a talpa. Illesztjük, ugye, a gombostű most nem a barátunk, ha tudjuk, csipeszeljük, és szépen a színén varrjuk körbe. Itt azért segítség, hogy nem plasztikus textillel dolgozunk, mert ha pontosan szabtunk, akkor minden sarok oda fog illeszkedni, ahova kerülnie kell.

Bátran hajtsuk el a lapokat varrás közben, mert nem fogunk elférni.

Ha mégsem lesz ennyire szép az illesztés, mert azért valljuk be, ez igen öntörvényű jószág, akkor nemes egyszerűséggel ollóval csinosítjuk.

Ha még inkább meg akarjuk erősíteni, akkor a tetején körbesazzézunk a varrógéppel, ezzel lezárjuk a nagy igénybevételnek kitett hosszanti varratokat, nehogy megbomoljanak.

És örülhetünk a szuper táskánknak, amivel 8 zacskótól, és ki tudja, hány vacak, egyszer használatos táskától mentettük meg a világot.

A táskakészítés menete végigkövethető fotókon is – a képre kattintva megnyílik a fotógaléria.

Galéria
Kapcsolódó
Ajándéktárgyak készülnek tiszai hulladékból Abádszalókon
Telekes Attila újrahasznosításban kiválót és egyedit alkot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik