Otthon készült

Finom csokrokat készít Polina, a kirgiz virágkötő

Kormos Márk
Kormos Márk
Készülnek csokrok gyümölcsökből, zöldségekből, édességekből és készült már lecsós csokor is.

Kormos Polina Kirgizisztánban született és tízenkét éve él Magyarországon, ami mára a második otthona lett. Családja van, férjével egy gyermeket nevelnek, tavaly pedig a magyar állampolgárságot is megkapta.

Mindig is szerettem kreatív dolgokat csinálni. Az iskolában egész falakra festettem, később esküvőkön dekoráltam egy csapattal, de szerettem volna szakmailag is képzett lenni, ezért 2020-ban elvégeztem egy okj-s képzést, amivel virágkötő lettem.

Polina sok munkát kipróbált, volt takarító, dolgozott boltban, irodában is, de sehol sem érezte igazán jól magát.

Galéria
Kormos Márk

Az új irány: Food-florisztika

Később rájöttem, hogy alapnak jó a virágkötés, de mégis kicsit más irányba szeretnék továbbmenni, ez lett a food-florisztika. Így lett a hobbim a munkám, amit nap, mint nap örömmel végzek. Már több mint hat különböző food-florisztika kurzust végeztem el.

Mondhatjuk, hogy Polina rátalált az élethivatására.

Kormos Márk

Akkoriban terhesen, otthon ülve, pörgettem az instagramot, és megláttam egy gyümölcsös csokrot, eddig nem is tudtam, hogy van ilyen. És jött is az első ihlet, hogy ilyet nekem is készítenem kell. Otthoni gyümölcsökből, szilvából, citromból kötöttem első csokromat. Nagyon szenvedtem vele és közel négy óra kellett az elkészítéséhez

– emlékezett vissza a kezdetekre Polina, aki nem is gondolta, hogy négy év múlva már egy sikeres vállalkozást vezet, újságok írnak róla, tanítani fogja a csokorkészítést, workshopokat tart és még sztárokhoz is eljutnak művei.

Az finomcsokor-műhelyben rengeteg féle alkotás készül. Már több mint 100 termékből lehet válogatni a Finom-csokor weboldalán, ahol csoportosítva vannak a csokrok, így gyümölcsös, zöldséges, csokis, diós, aszalt gyümölcsös, macaronos, gyerek pillecukros, édességekből álló fajták is vannak. De lehet rendelni babavárós, textilpelenkás dobozok és csokrok közül is, sportolóknak protein csokisak készülnek és vannak prémium, akár fél méter magasságú, szív alakú csokrok is. Csak a képzelet szab határt, hogy milyen tematikában és milyen ételekből készüljenek az ajándékok.

Minden alkalomra készülhet zöldséges, gyümölcsös, édességes csokor

Születésnap, ballagás, házassági évforduló, babaváró buli, anyák napja, nőnap, Valentin nap, lány- és legénybúcsú, köszöntő ajándék, lánykérés, eljegyzés, esküvő, mennyasszonyi csokor

– sorolja Polina azokat az alkalmakat, melyekre igen gyakran készülnek alkotások.

Kormos Márk

Azt szeretem a munkámban a legjobban, hogy a megrendelő ízléséhez, kedvenc gyümölcséhez, zöldségéhez vagy  édességéhez komponálom meg a csokrot, az lesz a főszereplő, így garantált a szívből érkező öröm. Ezt látom és tapasztalom minden nap a visszajelzésekből, és ez ad erőt és motivációt tovább dolgozni!

Nézem a szebbnél szebb csokrokat, és adja magát a kérdés, hogy mi van, ha nem egy műkedvelő városi kap ilyen alkotást, hanem egy egyszerű, falusi ember, mint például én, akinek az étel, az étel és rögtön bele is kar harapni a csokorba.

Az ehető elemeket, mint például a gyümölcsöket vagy zöldségeket rátűzöm saslikos bambusz pálcikákra, így tökéletesen rögzítve maradnak a csokorban. Semmivel nem fújom le a csokrot, így ha van rá igény, akár meg is lehet enni őket. Csak simán le kell húzni a pálcikáról

– válaszolt a felvetésemre Polina, aki hangsúlyozta, hogy a csokrai első sorban esztétikai élményként készülnek, de természetesen, aki szeretne a csokor ehető díszeiből fogyasztani, az egy alapos mosás után megteheti.

Azt is fontos tudni, hogy mindig néhány órával az átadás előtt készíti el a csokrot, de érdemes még aznap elfogyasztani, amikor megkapja az ünnepelt, hogy minél frissebb állapotban legyen, ez nagyjából 24 órán belül javasolt.

Kormos Márk

Ha pedig csak gyönyörködni szeretne benne a kuncsaft, akár egy héten át is szépen kibírja a mű. A nyitott, vágott gyümölcsökre kerül egy védőfólia ráadásul az egész csokorra is tesz Polina egy védőcsomagolást és vegyesen használ igazi és művirágokat, szárazvirágot és dekort.

Egyébként minden csokorhoz használati útmutatót is csatolok, ahol le van írva, hogyan kell vele bánni.

Tatár Csilla is kapott finom csokrot

Mikor megkértük Polinát, hogy meséljen néhány kedvenc csokráról, nem győzte sorolni, mint mondta, ő mindegyik után úgy érzi, hogy ő ez az új kedvence, annyira sok érdekes történet fűződik mindegyikhez.

A legnagyobb kedvencem minden szempontból az első volt, ami a Street Kitchen magazin 10. születésnapra készült!  A színek, a harmónia és összességében minden nagyon szép lett, sikerült átadni vele a magazin stílusát. Elsőre nehéz feladatnak tűnt a fekete-sárga és fehér színösszeállítás, de végül odáig voltam érte, amikor megláttam a végeredményt.

Polina készített csokrot az egykori válogatott labdarúgó, Gera Zoltán anyukájának és a műsorvezető Tatár Csillának is készült egy a születésnapjára, de egy magyar dráma- és forgatókönyvíró, rendező, Tasnádi István is kapott finom csokrot. Itt a megrendelő kérése volt, hogy legyen görög mitológia hangulata és legyen benne egy kis figura, ami hasonlít egy kicsit az ajándékozottra.

Kormos Márk

Egy másik kedvencem az úgynevezett “lecsós csokor” volt, ami egy olyan embernek készült, aki nagyon szereti a lecsót, így a megrendelő kérése az volt, hogy valami extranagy és szép lecsós alkotást készítsek. Körbejártam a zöldségespultokat a legszebb paprikákákért és paradicsomokért és olyan csodálatosan szépen mutatott benne minden elem, hogy szinte kedve lett volna az embernek nekiállni lecsót főzni. Egy kis lecsós üveg volt a közepén, maga a csokor pedig fél méteres lett.

A vállalkozásban Polina az alkotó, férje pedig végzi a papírmunkát, fotókat, videót készít. A tervek között szerepel, hogy bővítik a céget néhány alkalmazottal és akár egy nagyobb helyre is költöznének.

Ami pedig a szabadidőt illeti… na, az nem nagyon van a vállalkozás és a gyereknevelés mellett, de ahogy azt Polina elmondta, az utazás, kirándulás alkalmával nagyon könnyen töltődik a lemerült aksi és a sportra is próbál mindig egy kis időt szakítani.

Kapcsolódó
Megtévesztőek a világbajnok élethű cukorvirág csokrai
Hihetetlen, de ezek nem igazi virágok!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik