Otthon készült

Eperspenót, melynek a gyümölcse, a levele és a gyökere is ehető

wikimedia commons
wikimedia commons
Ez a különleges növény, latin nevén Chenopodium capitatum Észak-Amerika nagy részén őshonos, viszont már hazánkban is elérhető és nevelhető. Grósz Tamás, a Nagykörűn élő ismert kertbarát mesélt nekünk az eperhez hasonító gyümölcsről.

A növény akár egy méter magasra is megnőhet, az eperhez és a spenóthoz a botanika szempontjából gyakorlatilag nincs köze, mivel a libatopfélék családjába tartozik, tehát inkább a céklának és a répáknak a rokona.

Az eperspenót (eperparéj) gyümölcsei kicsik, élénkpirosak és eperhez hasonlítanak. Apró fekete lencse alakú magokat tartalmaznak. Egy igen vastag száron ülnek. Virágja, kerek fürtökben, találhatók, nincs szirmuk, egy csésze fedi őket, június és augusztus között nyílnak. Leveleik váltakozó hosszúságúak, lándzsa alakúak. Szára felállóak, bordázottak, tövétől elágazóak, amelyek szezonálisan élénk színű bogyók fürtjeiből állnak.

Az eperspenót szereti a napot, de félárnyékban is jól érzi magát. A nedves talajt kedveli, viszont ne hagyjuk kiszáradni, de túl se locsoljuk! Hőtűrésük kiváló, ámbár a nagyon magas hőmérsékletet nem kedveli, de a fagyot sem tűri, ezért érdemes közepes nagyságú cserepekbe ültetni, nagyjából 3 literesbe és humuszban gazdag, mély, agyagos-homokos talajba, amelyben nem áll meg a víz

– mondta Grósz Tamás, aki hozzátette, hogy olyan talajba nem szabad ültetni, ahol előtte, spenót, mángold, vagy cékla volt.

Grósz Tamás

Szabadföldbe vetését, ha már jobb idő van március és június között kell elvégezni. Mivel sötétben csírázik, a magokat elég mélyen (kb. 0.5-1 cm-re) kell a talajba ültetni. Ha üvegházba vagy a lakásba csíráztatjuk, egész nap 16°C és 22°C között kell lennie a hőmérsékletnek. Az egyes növények között 25-30 cm-es távolság javasolt, 15 cm-es sorokban, így minden növénynek elegendő helye van a fejlődéshez. Ha fennáll a késői fagyok veszélye, például különösen korai márciusi vetésnél, érdemes a fagyvédelemre is odafigyelni. Inkább ablakban kisebb cserepekbe vagy tejfeles poharak is lehet ültetni és onnan megfelelő nagyságnál át lehet ültetni. Nagyon érzékeny a talaj nitrogénhiányára, és ezt jelzik is a levelek, mert megsárgulnak.

Grósz Tamástól megtudtuk, hogy a növénynek a gyümölcse és a levele is ehető, az előbbit azonban mértékkel kel fogyasztani, mert a gyümölcsben a magok szaponinokat és oxalátokat tartalmaznak, így nagyobb mennyiségben mérgezőek lehetnek.

wikimedia commons

A fényes bogyók apró gyümölcsökből állnak, amelyek fekete magokat burkolnak, így a gyümölcsök, puha, de zamatos állagot adnak. A levelek A- és C -vitamint tartalmaznak, nyersen ehetőek, érettségétől függően ropogós vagy finoman rágható textúrájúak. A levelek tartalmaznak némi luteint, egy gyulladáscsökkentő tulajdonságú karotinoidot, vasat, kalciumot, valamint más tápanyagokat, köztük B-vitaminokat, E-vitamint és magnéziumot.

A gyümölcs levét az őslakos indiánok vörös festékként, bőrre és ruha festésére használták. A pigmentált bogyókat a festék céljától függően többféle módszerrel színezékként állították elő. Az egyik módszer a bogyókat pasztává zúzta, és ezzel a telített pasztával fára vagy más felületekre festettek. Arra is használták, hogy szimbólumokat rajzoljanak a bőrre, különösen olyan jelöléseket, amelyek azonosították az egyént a családjukba

– mesélte Tamás.

Grósz Tamás

Fiatalon a leveleket jellemzően friss készítményekbe, például salátákba, szendvicsekbe és főzelékágyként használják. A zsenge leveleket rántáshoz is keverhetjük. Az érett leveleket meg kell párolni, hogy ízük és állaguk lágyabb legyen, levesekbe és pörköltekbe, vajjal és sóval fonnyasztjuk, vagy főételekhez pároljuk. Az eperspenót levelei bármilyen hagyományos spenótot igénylő receptben felhasználhatók.

Az eperspenót bogyóit lekvárokba, zselékbe, szörpökbe és egyéb befőttekbe is tehetjük. A növény húsos gyökere is ehető, állaga paszternákra emlékeztet. A gyökereket pörköltekbe és levesekbe is teszik, így gyenge répaszerű ízt adnak. Jól párosul olyan gyógynövényekkel, mint a kakukkfű, a bazsalikom, a kapor, a citrom, a diófélék, valamint a gyümölcsök, például az eper, a szeder és a málna.

A mosatlan levelek zárt edényben vagy műanyag zacskóban, hűtőszekrényben 1-3 napig tárolhatók, viszont a bogyók nagyon romlandóak, ezért azonnal el kell fogyasztani a legjobb minőség és állag érdekében. Fagyasztva is használható turmixokhoz és szószokhoz.

Érdemes vele kísérletezni a kertben és a konyhában is!

Kapcsolódó
Hat finomság télen a konyhakertből
A téli időszakban is szedhetünk friss növényeket a kertünkben, amikkel egészségesebbé, gazdagabbá tehetjük az ételeinket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik