Otthon készült

308 kilós hízóval kezdték a disznótoros szezont Békéscsabán

facebook/csabai kolbászklub egyesület
facebook/csabai kolbászklub egyesület
Készült belőle sok-sok finomság.

Hazánkban hagyományosan november 30-án, András napkor kezdődnek a disznóvágások és disznótorok, melyek a vidéki élet legnagyobb közösségi eseményei közé tartoznak.

A disznóvágás – mai divatos nevén disznótor – mindig szerves része volt a magyar vidék kultúrájának, a családokat összekovácsoló és megmozgató programoknak. Nagyszüleink korában a disznóvágással biztosította a család az egész éves hús- és zsiradékkészletét, így a füstölt és nyers húsokat, a szalonnát, kolbászt és a zsírt. Ezen alkalmakkor készítettek abált szalonnát, hurkát, disznósajtot is, a reggeli nem múlhatott el sült vér nélkül, a nap végén pedig jellemzően orjalevest, töltött káposztát és frissensülteket kínáltak a disznóvágáson résztvevőknek.

A Csabai Kolbászklub Egyesület a hagyományokat őrizve András napján elindította a disznótoros szezont, melyen egy 308 kilós hízót dolgoztak fel. Az eseményről közösségi oldalukon tettek közzé hangulatos felvételeket.

Kapcsolódó
Disznótoros babonák és hiedelmek - Hogy a disznóból csak jó süljön ki
Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok az év folyamán felhizlalt disznójukat az őszi-téli időszakban levágják.
Olvasói sztorik