Virágzó vidékünk

Keresik 2019 legszebb hazai vadvirágát

Három szép és figyelemre érdemes faj versenyez az elsőségért.

Az Év vadvirága program keretében évről évre egy hazánkban vadon előforduló növény (vadvirág) kerül a figyelem középpontjába. A 2010 végén magánkezdeményezésként indult ötletet ma már a Magyar Természettudományi Múzeum koordinálja.

A program célja lehetőleg az ország több régiójában előforduló növényfajok széles közönséggel való megismertetése, melyek nem közönségesek, állományaik visszaszorulóban vannak és aktív védelmükért bárki tehet akár az Év vadvirága programhoz kapcsolódó rendezvényeken, eseményeken, akár önállón is.

2018 vadvirága a kornistárnics
Három gyönyörűségből lehetett választani.

A 2019-es Év vadvirágát újra a mozgalom kuratóriuma által kijelölt három, szép, izgalmas és figyelemre érdemes faj közül választják ki. A szavazók eldönthetik, hogy a csendes vizek szerényen megbúvó ékessége, egy igazi „magyar” növény, vagy a keleti füves puszták hírnöke áll-e szívünkhöz legközelebb.

A szavazatok az Év vadvirága honlapján adhatók le december 31-ig, ezután hirdetik ki, hogy melyik növény lett a 2019-es Év vadvirága.

Macskahere (Phlomis tuberosa)

Fotó: Wikimedia Commons/Stefan Leafner

Löszpusztáink, száraz tölgyeseink, erőszegélyeink növénye, elsősorban az Északi-középhegység peremén. Virágzása rapszodikus, csak a számára kedvező években hoz nagyobb számban virágzó hajtásokat, de jellegzetes tőleveleiről vegetatív állapotban is jól megismerhető.

Magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)

Fotó: Magdalena Grahovac

Száraz tölgyesek, erdőszegélyek növénye. A Dunazug-hegyvidék, a Mátra és a Bükk területén szórványosan, másutt igen ritkán találkozhatunk vele. Kora nyári virágzása után visszahúzódik gumós gyöktörzsébe és levelei csak következő tavasszal jelennek meg újra.

Tündérfátyol (Nymphoides peltata)

Fotó: Wikimedia Commons/Karelj

Állóvizeink, holtágaink és lassan folyó vizű csatornáink ritka hínárnövénye. Kevés előfordulási helyén akár nagyobb számban is megjelenhet és a tündérfátyol-hínár társulás fő alkotója. Finoman rojtos szélű sárga virágai nyár közepétől őszig láthatók.

Szavazni

IDE KATTINTVA

lehet.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik