Virágzó vidékünk

Másfél kilométeres virágszőnyeg borította Csömör utcáit

Megadták a módját az úrnapi körmenetnek.

Úrnapja a pünkösd utáni második vasárnap elnevezése,  az ilyenkor tartandó körmenetek legfőbb kelléke pedig a virág. A katolikus egyházban általános szokás a körmenet és a sok virágdísz. Erre az időre már teljes virágdíszbe öltözik a természet, ezt szimbolizálják a virágszőnyegek, a falusi virágsátrak és a virágokkal díszített oltárak.

A körmeneten Magyarországon más országoktól eltérően négy stáció van

Csömörön is négy oltárt állítottak, amelyet a pappal és az Oltáriszentséggel végigjártak a hívek. A stációknál Evangéliumot olvasnak és a pap az égtájak felé áldást oszt. Ilyenkor azokért is imádkoznak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás akaratlanul is elér.

Fotó: Benkő Katalin

Csömörön hét elejétől páratlan összefogással készülődtek a helyiek

A mintegy 1 500 fő lelkes helybéli munkájának csodás látvány lett az eredménye. Tegnap a butkák (oltárok) alapjait alkották nyárfaágakból, majd elkezdődött a virágkoszorúk készítése is. Ma hajnaltól az héten összegyűjtött, friss virágokból díszítette mindenki a háza előtti körmenet útját.

Képgaléria

Galéria
Fotó: Krekács Mihály

A Csömöri Római Katolikus Egyházközség úrnapi liturgiájának részeként az Erzsébet utca–Erzsébet köz–Kossuth utca útvonalon hagyományos csömöri virágszőnyeges körmeneten vehettek részt az érdeklődők.

Hívők és külső szemlélők számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújt a sziromtengerben vonuló templomi körmenet látványa, az archaikus régi motívumokkal kirakott színpompás virágszőnyeg. Ezen a vallási-turisztikai eseményen 10 órától ünnepi misét tartottak a csömöri római katolikus templomban, a körmenet a liturgia részeként, a mise után kezdődött. A liturgiát Bokros Levente katolikus atya celebrálta.

Címlapfotó: Benkő Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik