Virágzó vidékünk

Igazi turistamágnes lett a felsőporumbáki mesekastély

2014-ben kezdték meg az építését.

Két év alatt szinte félmillióan zarándokoltak el a Fogarasi-havasok lábánál természetes anyagokból felépített, mesék ihlette kastélyhoz. Röpke három év leforgása alatt Erdély egyik legnagyobb tömegeket vonzó idegenforgalmi látványosságává nőtte ki magát az épületkomplexum Felsőporumbákon, írja a maszol.ro.

2014 tavaszán kezdődött a mesék és fantasy filmek ihlette szálloda felépítése, gyönyörű természeti közegben, a Fogarasi-havasok lábánál.

Facebook / Castelul de Lut Valea Zanelor

A nagyrészt természetes anyagokból, vályogból, fából, szalmából készült épületeket a szatmári származású, a Bánságban élő Ileana Mavrodin álmodta meg.

A tervező kerülte az egyenes vonalakat, a felületek hullámzanak, a falakat nem festették le, a tetőre 80 ezer zsindely került. A főépület mellett, amelyben 10 szoba van, kialakítottak egy jellegében hasonló, zöldtetős épületet. Az előzetes elképzelések szerint előbbit szállodának, utóbbit pedig étteremnek szánták, ám egyik sem működik rendeltetésszerűen.

A Tündérek Kastélya elnevezésű komplexum 2016-ban készült el, a látogatók pedig azóta is folyamatosan érkeznek. A vályogkastélyba 5 lej a belépő, az épület két végén magasodó toronyba csak sorban állással lehet feljutni, s a fényképezéshez legjobb hátteret biztosító helyek is állandóan foglaltak. Az út szélén és a szomszédos telken kialakított parkolóban személyautók sorakoznak, de áll ott néhány turistabusz is.

Az újsütetű látványosságban rejlő hatalmas idegenforgalmi potenciált néhány élelmes vállalkozó hamar felismerte, és a bejárat környékén több kifőzde várja a vendégeket, némelyik kifejezetten hangulatos, stílusában a fő attrakcióhoz igazodó, és továbbiakat terveznek.

Facebook / Castelul de Lut Valea Zanelor

Az érdekes építmények egyik szobájába be is lehet kukkantani, ami berendezve ugyan nincs, de így is sokan kíváncsiak rá.

Bár szállodának készült, valószínűleg úgy már nem fog működni, hisz jelenlegi állapotában, kevesebb anyagi ráfordítással is sikeresen profitál.

A porumbáki „tündérkastély” bebizonyította, hogy az idegenforgalmi sikerhez elég egyetlen, igazán exkluzív ötlet.

Hófehérke is megirigyelné a Tündérek völgyét
A Fogarasi-havasok északi lábánál ejti ámulatba a látogatókat a vendégfogadó.

Kiemelt kép: Facebook / Castelul de Lut Valea Zanelor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik