Virágzó vidékünk

Míves remekek a kézzel festett tárnoki karácsonyfadíszek

Ebben az üzemben az év minden napján karácsony van.

Tárnokon, a falu határában áll egy kicsi üzem, melyről az abban folyó munka okán sok helyütt úgy beszélnek, mint ahol egész évben karácsony van.

A céget Szabó Lajos és felesége, Szabóné Galántai Marianna alapította 1963-ban. A kezdetekben játékot, ajándéktárgyakat és karácsonyi dekorációkat gyártottak, évekkel később a karácsonyfadíszek készítésére specializálódtak. Termékeik Európa-szerte ismertek és keresettek, kézzel festett gömbjeik meghatározó szerepet játszanak az aktuális év karácsonyi “divatjában”. A családi vállalkozás letette névjegyét a Németországban minden évben sorra kerülő Christmas World világkiállításon is.

Fotó: Bódi Katalin

A manufaktúrában a kézzel festett csodálatos üveggömbök mellett különböző formákat – szív, harang, toboz – készítenek, termékeik a tradicionális módszerek mellett a legújabb technológia felhasználásával nyerik el végső formájukat és színvilágukat.

Fotó: Bódi Katalin

Az üzemben évente több mint egymillió darab, kézzel festett karácsonyfadísz készül: van, amelyik alig egy óra alatt, de akad olyan, ami több munkaórában. Utóbbi díszeket legalább harmincszor veszi kézbe díszítője, mire véglegessé válik a már-már festményszerű kép.

A Szabó Üveg Kft. tárnoki telephelyének bemutatótermében a látogatók megtekinthetik gazdag termékválasztékukat  és betekinthetnek a készülő díszek kulisszatitkai közé. Ezt tette Bódi Katalin fotós is, aki a csillámok és gömbök világában örökített meg egyedi és klasszikus darabokat, retro karácsonyfadíszeket, olyanokat, amelyeket nem lehet megvenni minden nagyáruházban.

Galéria
Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Olvasói sztorik