Virágzó vidékünk

90 éves a magyar turistajelzés

Bár sok minden változott az elmúlt évtizedekben, elmondható, hogy van, ami állandó: ilyen a turistajelzés.

Aggastyán korba lépett a Magyarországon használt egységesített turistajelzések rendszere, írja a Magyar Természetjáró Szövetség.

Bár a kiránduláshoz, természetjáráshoz letölthető appok, és a GPS is nagyon elterjedt, nem szűnt meg fontos szerepe a turistajelzéseknek.

A rendszert Dr. Strömpl Gábor elismert geológus, térképész és barlangász dolgozta ki 1929-ben, s célja nem kevesebb volt, mint megadni kezdő és gyakorlott túrázónak a magabiztos és biztonságos természetjárás lehetőséget térképpel és anélkül egyaránt. Voltak ugyan jelzések előtte is, de az akkori rendszer nem volt egységes és könnyen értelmezhető.

Fotó: Fortepan/A R

Dr. Strömpl Gábor új rendszere a szabálykövető szisztéma funkcióját tekintve vezetésre és tájékoztatásra szolgált. Mindenki számára közérthető és a fehér alapra festett, természeti környezetben kirívó színjelölés alkalmazott. A színek rangsorát az útvonalak érdekeltsége határozta meg, azaz az országos jelentőségű fő turistautakat pirossal, a vidéki főutat kékkel, a helyi érdekeltségű mellékutakat pedig sárgával, szükség esetén zölddel jelölte a rendszer. Bekerült a köztudatba a sáv, a négyzet, a kör, a háromszög, a kereszt és a rom szimbólum is.

1929. december 2-án a Magyar Turista Szövetség elfogadta a Dr. Strömpl Gábor által kidolgozott elveket, és létrehozott egy háromtagú bizottságot annak megvalósítására.

Bár sok minden változott az elmúlt évtizedekben, elmondható, hogy van, ami állandó, ilyen a turistajelzés is, amelynek rendszere örök érvényű maradt.

Kiemelt kép: Wikipedia.com

Felejthetetlen élmény a mezítlábas park: 11 vidéki ösvény nyomában
Hatalmas élmény, s emellett testünknek-lelkünknek is jó szolgálatot tesz egy ilyen séta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik