Virágzó vidékünk

További algásodás várható 2020-ban a Balatonban

Jövő nyár elején nagyobb árvaszúnyog rajzás is lehetséges.

A Balatoni Szövetség (BSz) legutóbbi, decemberi közgyűlésén napirendre tűzte a tó nyári algásodásának kérdését is, ha megismétlődne az idei jelenség, felkészülten tudjanak reagálni a térség önkormányzatai, írja a Hírbalaton.

A Sokszínű vidék is beszámolt korábban a Balaton nyár végi algásodásáról, akkor a mért algatömeg többszöröse volt a megengedett értéknek, s a szövetség szerint a jelenségnek lehetnek további következményei.

A Balaton váratlan algásodásának okát a mai napig csak találgatni tudják a kutatók, ami rámutat arra, hogy elégtelen a Balaton eddigi kutatása. Emiatt azt sem lehet tudni, hogy mire lehet számítani a következő nyáron

– fogalmaz az előterjesztés, amely megemlíti, hogy az egyik kutató, dr. Istvánovics Vera feltételezése szerint nagy a valószínűsége, hogy a Balatonban beindult folyamtok hatására jövő nyár elején nagyobb árvaszúnyog rajzás lesz.

A javaslat kitért arra, hogy amennyiben ismét előfordulhat jelentős vízvirágzás, meg kell vizsgálni, hogy ez milyen hatással van a Balatonból ellátott térség ivóvizére, és a jelenlegi szűrőberendezések alkalmasak-e arra, hogy az algák által termelt anyagokat megfelelően kiszűrjék.

Kiemelt kép: Wikipédia

Balatoni kilátók, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a magyar tengerre
A tó körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik