Virágzó vidékünk

Szirmot bontott a télben a tavasz gyönyörű virága

Jellemzően márciusban és áprilisban virágzik a természet lágy ölén.

A szokatlanul enyhe télben egymást követik a természet meglepetései. Mint megírtuk, karácsonyra Horvátzsidányban kivirágzott a barka, a húsvét szimbóluma, míg a fagyos reggelek ellenére január első napjaiban Nagykanizsán előbújt a hóvirág.

2020-ban a nemes májvirág az év vadvirága
Toronymagasan a legtöbb szavazatot kapta.

Most egy újabb növény virágzott ki a megszokottnál jóval korábban: a Duna-Dráva Nemzeti Park zákányi és őrtilosi területén az elmúlt hetek viszonylag enyhe időjárásának köszönhetően több helyen is kibontotta szirmait a szártalan kankalin. Ez a halvány sárga virágaival ékeskedő tavaszi növény az úgynevezett Vasút-oldal lejtőin gyakorinak mondható, olvasható a nemzeti park weboldalán.

A szártalan kanakalin védett, eszmei értéke 5 ezer forint. Hazai állománya stabil, a faj hazai fennmaradása biztosított.

A Vasút-oldal – a Nagykanizsa és Pécs között létesült vasútvonal – mentén meredek térszínekkel, délnyugati kitettségű domboldalakkal szabdalt a terület, ahol bükkel elegyes erdőket találunk. Ezekben az üde erdőkben a szártalan kankalin tömeges virágzása március-áprilisban jellemző, ám enyhe tél esetén – mint most is – sokkal korábban is találkozhatunk nyíló példányaival.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Syrio

Az emberi kapzsiság miatt lett védett növény a hóvirág
Voltak, akik tolólapátos munkagépekkel szedték.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik