Virágzó vidékünk

470 millió forintért kelt el Szombathely ikonikus szállodája

Az épület egy öt éve veszteségesen működő cég tulajdonába került.

2005-ben zárták be, azóta üresen áll Szombathely ikonikus épülete, a Hotel Savaria. A szálloda eladásának ügye régi téma a városban, most azonban új gazdája lett. A kérdés: mit kezd a vevő a leromlott állagú objektummal, ahol a szobákhoz például nem tartozik fürdőszoba és illemhely. Az eladás idei “érdekességeinek” a nyugat.hu járt utána.

Egymilliárd forintért eladó a mesés öttevényi kastély
A kastély történetét számtalan rejtély övezi, amely máig nem látott napvilágot.

A felszámoló 2015 júniusában 600 millió forint becsértéken hirdette eladásra az ingatlant, de 2016-ban és 2017-ben többszöri próbálkozásra sem sikerült értékesíteni azt. Legutóbb 2018 márciusában 420 millió forint becsértéken, 380 millió forint minimáláron hirdették meg, de akkor nem érkezett ajánlat a megvásárlására. Idén januárban kiderült, hogy egy békéscsabai magánszemély tulajdonában lévő cég a Krosnow Property Kft. nettó 470 millió 400 ezer forintot ajánlott érte.

Elővásárlási joggal a városi önkormányzat rendelkezett, ám mivel ennyi pénzt nem tudtak ajánlani a szállóért, lemondtak arról. Ugyanakkor – mivel a 60 napos fizetési határidő végéig a vevő nem fizette ki a vételárat – az önkormányzat júniusban csalás miatt rendőrségi feljelentést tett. A nyomozás júliusban kezdődött, október 13-án viszont a hatóság arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az ügyet lezárták, mert a vevő kifizette a vételárat

– írta a portál.

A Krosnow Property Kft.-nek az ajánlattételkor egy békéscsabai magánszemély volt az egyszemélyi tulajdonosa. A cégnek 2018-ban nulla forint volt a bevétele, 2018-as mérlege így mínusz 3 millió forinttal zárt. Az Opten céginformációs adatbázis szerint január 14-én új tulajdonost jegyeztettek be, a BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft-t.

Ez az ország legdrágább eladó barokk kastélya
Baranya megye legelegánsabb homlokzatú, műemléki védelem alatt álló barokk kastélya várja új gazdáját.

A BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft. tíz éve működik, tulajdonosa ugyanaz a békéscsabai magánszemély, mint a Krosnow Property Kft.-nek. Ennek a cégnek is nulla forint az értékesítési bevétele már 2015-től, öt éve veszteségesen működik, egy alkalmazottja van. A tulajdonos magánszemélynek közvetlenül 19 cégben van érdekeltsége.

Feltételezések szerint a tulajdonosváltás valószínűleg csak technikai jellegű volt, kérdés, hogy a BK-West Invest Kereskedelmi Szolgáltató Kft. mit kezd a város ikonikus épületével.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Kovács Dániel

Eladó a hatvani cukorgyári örökség lepusztult jelképe
Videón a műemléknek nyilvánított kastély döbbenetes látványa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik