Virágzó vidékünk

Nehezen járható, de ősszel is varázslatos a Rám-szakadék

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Kétségkívül ez az ország egyik legnépszerűbb úti célja.

Sok bakancslistás, megtekintésre mindenképpen érdemes kirándulóhely található hazánkban, melyeket az év minden szakában érdemes felkeresni. Sokan állítják, hogy kirándulásra, túrázásra talán az ősz a legalkalmasabb, több okból is: nincs se pokoli meleg, se nagyon hideg, így kellemes hőmérsékleten lehet megtenni akár hosszabb utakat is, másrészt az ősz színeivel alig akad valami, ami felveheti a versenyt.

Kapcsolódó
Ősszel a legcsodálatosabb az ország legnagyobb angolparkja
A dégi Festetics-kastély és környezete valóságos ékszerdoboz ebben az évszakban.

Ilyenkor egymást licitálják túl a sárga, barna, vörös árnyalatai, amik különösen az erdőket, erdei kirándulásokat teszik feledhetetlenné.

Hatvani Anikó

Az ország egyik legnépszerűbb úti célja kétség kívül a Visegrádi-hegységben található vadregényes Rám-szakadék, ami ősszel különösen gyönyörű.

A Rám szakadék tulajdonképpen vulkáni tevékenységek során létrejött észak-déli irányban futó szurokvölgy. Jellemzőek rá a sziklafalak, melyek néhol merőlegesen törnek az ég felé, máshol pedig szinte befelé dőlnek, mintha a kirándulóra hajolnának.

Galéria
Hatvani Anikó

A turistaút páratlan természeti környezetben vezet. Itt szinte mindig csörgedezik a víz, temérdek a látnivaló.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben teljesen felújították, és biztonságosabban, könnyebben bejárhatóvá tették a turisták számára. Ezt a célt szolgálják a kihelyezett létrák, kapaszkodók is. A túrára indulóknak ennek ellenére érdemes felkészülni megfelelő ruházattal és cipővel a nehezebb útviszonyokra.

Indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az időjárási viszonyokról, hiszen az év nagy részében sáros, csúszós szakaszokra kell számítani.

Biztonsági okok miatt a Rám-szakadékot Dömös irányából egyirányúsították, a szurokvölgyön a zöld sáv jelzése vezet végig.

Kapcsolódó
Római-fürdő, a Bakony legvadregényesebb szurdoka
A látvány igazán lélegzetelállító.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik