Virágzó vidékünk

Kiemelt védelmet kapott a kácsi fantom

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A forrásban élő négy csigafajból egy a világon egyedül itt él ez a Kácsi patakcsiga, más néven a kácsi fantom.

A Bükk déli lábánál fekvő Kács településen található Európa egyik legértékesebb, Magyarország legkülönlegesebb vízicsiga-élőhelye – írta meg a Bükki Nemzeti Park.

A forrásban élő négy csigafajból egy a világon egyedül itt él ez a Kácsi patakcsiga, más néven a kácsi fantom. Egy másik faj elterjedése a Bükkre és a Gömör-Tornai karsztra korlátozódik (Tornai patakcsiga), két másik faj Kácson kívül mindössze három helyen él a világon (Fekete bödöncsiga és a Folyamcsiga).

Az egyedülálló forráscsoport, a különleges élőhely és a felbecsülhetetlen értékű csigafauna biztonságba helyezése érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság saját finanszírozásból megvásárolta a Kácsi fürdő néven ismert ingatlancsoportot.

Kapcsolódó
Csigatojásból készül kaviár Nógrádban
Önmagában is csemege, de kitűnő kísérője halaknak, húsoknak, sőt desszerteknek is.

A kácsi patakcsigát (Bythinella thermophila) 2015-ben fedezték fel a kácsi langyos vízű forrásban. Ez az endemikus faj egyedül ebben a forrásban él.

A fekete bödöncsiga (Theodoxus prevostianus) csak a Kárpát-medence langyos vízű forrásaiban található. A tornai patakcsiga (Bythinella (Sadleriana) pannonica) kizárólag a Bükk és a Gömör-Tornai-karszt forrásaiban élő endemikus faj, többnyire hideg vizekben fordul elő, de a langyos vizekben is megfigyelhető. Legnagyobb bükki állományai az elmúlt száz évben estek áldozatul a források átalakításának. A  folyamcsiga (Fagotia acicularis thermalis) thermalis alfaja kizárólag a Kárpátmedence langyos vizű forrásaiban lelhető fel. Hazánkban ma kizárólag Kácson él, de azon kívül ez is csak Bécs környékén és Szlovénia területének néhány forrásában található.

A terület hidrológiai, hidrogeológiai szempontból kiemelkedő jelentőségű. A nem karsztos térszínből kiemelkedő karsztrögök és nem karsztos térszínek határán, tektonikai törésekhez köthetően lépnek ki a vizek felszálló forrásokként.

A területen 1248-1549 között Bencés Monostor működött, a szerzetesek gyógyító és tanító tevékenységet folytattak az itteni meleg vizű források és gyógyfüvek használatával.

Kapcsolódó
Órákig lehet bámulni a világ legszebb csigáit
A festett csigák a legkülönbözőbb színváltozatokban előfordulnak a természetben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik