Virágzó vidékünk

Turisztikai attrakció lesz a Sió zsilipből

Építészfórum/Térhálózat Design
Építészfórum/Térhálózat Design

A Világgazdaság arról számolt be, hogy a jelenleg is zajlik a Sió csatorna részleges rekonstrukciója a Balaton vízminőségének és vízszintszabályozásának a javítását egyaránt szolgálja – szúrta ki az Építészfórum.

A 19 milliárd forintos költségvetésű, európai uniós és állami finanszírozású projekt súlyponti eleme a siófoki leeresztő- és hajózsilip, valamint a balatonkiliti mederduzzasztó átépítése, továbbá magának a csatornának a részleges rekonstrukciója.

A hajózsilip átépítésével már végeztek, és a mederduzzasztó is elkészült, a leeresztőzsilip kivitelezésében pedig most tartanak a szakemberek a vasbeton szerkezet kialakításánál. A beruházástól egyebek mellett azt várják, hogy a vízleeresztési kapacitás a jelenleginek a kétszeresére nő.

Facebook/Dr. Lengyel Róbert

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere korábban arról posztolt közösségi oldalán, hogy gőzerővel készül a Sió zsilip és a csatorna városi mederszakaszának felújítása, rendbe tétele. Mint írta, az új zsilip a kialakításával, éjszakai megvilágításával önmagában turisztikai látványosság lesz. A zsilip tetején megszűnik a kapu, a porta, és szabad bejárás lesz a belső „sziget” területére is, ahol majd szintén látványosságok fogadják a sétálni, nézelődni vágyókat.

A polgármester tájékoztatása szerint ha a munka az eddigi ütemben halad, a zsilipfelújítás 2023 őszére fejeződhet be.

A tervezők

A terveket a Térhálózat Design: Korompay Attila, Hatvani Ádám, Dékány Tibor jegyzi, a tájépítészeti munkával a Varga Kiss Stúdiót bízták meg, a látványterveket pedig a Homologue készítette.

Kapcsolódó
Siófok a közép-európai régió legkedveltebb üdülői között – Íme a toplista
A magyar szállásfoglalási statisztikák mellett horvát, lengyel, román és cseh átlagárakról és top úti célokról készített kutatást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik