Virágzó vidékünk

Belépett a kétmilliomodik látogató a jubiláló Ökocentrumba

tisza-tavi Ökocentrum/facebook
tisza-tavi Ökocentrum/facebook
Tizedik születésnapját ünnepli a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum.

Tíz évvel ezelőtt, 2012. április 27-én nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón. Az elmúlt évtizedben nagyon sok minden megváltozott az épületben és környékén. A 10. jubileumi év számos programmal várja azokat, akik ellátogatnak a Tisza-tóhoz, írta meg az ilovetiszato.hu.

Kapcsolódó
100 évig is élhet Poroszlón a világ legnagyobb édesvízi hala
Az egykoron a magyar folyókban is élt halfaj hatalmasra megnő.

A 10 éves évfordulóhoz kapcsolódóan már megvalósult  a konferenciateremben egy új kiállítás a budapesti „Egy a természettel” világkiállításon  megjelent installációk egy részéből. Ez az „Ártéri erdő” című dioráma, ami a természettudományi múzeumokra jellemző megjelenésű és szintű – azaz igen igényes, részletgazdag. Szintén a világkiállításnak köszönhetően az óriásakváriumban lévő halak száma is felduzzadt, jelenleg éppen annyi, mint a 10 évvel ezelőtti nyitáskor, hiszen többek közt négy viza is érkezett, így jelenleg összesen hatvan a hatalmas jószágokból.

A konferenciateremben a haltrófea kiállítás helyét egy évre művészeti tárlat foglalja el, de készül az Ökocentrum egy tízrészes podcast sorozattal is, amelyben az Ökocentrummal, a Tisza-tóval és sok-sok érdekességgel lehet megismerkedni.

A tízéves évforduló nem múlhat el évkönyv nélkül: aktualizálásra kerül a régebbi és már idén elérhető lesz a legújabb kiadás. Új kisfilm is készül, hiszen egyre több olyan visszatérő látogató van, aki esetleg azért hagyja ki a 3D mozit, mert már látta a filmet. „A Négy évszak a Tisza-tavon” című 3D filmet legalább 240 ezren látták az elmúlt 4 évben, mióta műsoron van. Itt az ideje az újításnak

– mondta el Kiss János igazgató.

További változások is várhatók

Az Ökocentrum több fejlesztést is tervez idén. Többek közt szeretnének létrehozni egy mezítlábas ösvényt, ahol homokban, kavicsokon, mulcson és különféle anyagokon lehet majd lépdelni. A másik terv, ami inkább még csak a tervezés kezdeti fázisában van, egy minigolf-pálya létrehozása a park füves területén, a kalandjátszótér mellett.

9-10 pályára lehet számítani, így nem profi versenyzőket várunk ide, hanem mindazokat a hobbi játékosokat, családokat, társaságokat, akik egyszerűen csak szeretnék jól érezni magukat a szabad levegőn és kipróbálnák ügyességüket. Ha ez megépül, akkor ezzel is teljesebb és gazdagabb lehet a szabadidőparkunk a tájházzal, a tutajos tóval, a sövény labirintussal és a különféle állatbemutatókkal együtt

– fejezte ki reményeit az igazgató.

A Tisza-tavi Ökocentrum a látogatókkal közösen, április 23-án (szombaton) ünnepel. A megszokott zsibongás várható az idén is, interaktív programokkal, játékokkal. Lesz mazsorett bemutató, pantomimes, szerencsekerék játék, óriásbuborék csoda, de természetesen a közös tortázás sem marad el. Az évforduló napján, 27-én egy zártkörű ünneplésre kerül sor, a tulajdonos önkormányzat és az Ökocentrum dolgozóinak részvételével.

Évről évre több a látogató

Az EU támogatással megvalósított projektben kiemelt helyen szerepelt a létesítményt felkereső látogatók száma: az elvárás szerint a látogatottság a fenntartási időszak tíz évének valamelyikében – azaz egy naptári évben – érje el a 200.000 főt.

A vendégszám a Tisza-tavi Ökocentrumban az eltelt évek során folyamatosan növekedett, először 2015-ben sikerült túlszárnyalni a kitűzött évi kétszázezer főt. A csúcsévnek 2019 bizonyult, ekkor egy év alatt majdnem 240.000 vendéget regisztráltak.

A százezredik látogatót 2012. augusztus 17-én, az egymilliomodikat pedig 2017. június 16-án köszöntötték.

Belépett a kapun a kétmilliomodik vendég

2022. április 21-én belépett a kapun az idén 10 éves Ökocentrum történetének kétmilliomodik látogatója, az isaszegi Ferenczi Tünde.

 

A szerencsés vendéget a házigazdák képviseletében Bornemisza János polgármester, Kiss János ügyvezető igazgató és Balogh Edit igazgató-helyettes meglepetés ajándékokkal köszöntötték.

 

Az ökocentrum kétmilliomodik látogatója „örökös vendég” lesz, hiszen a neki átadott dokumentum szerint egész életében bármikor belépőjegy nélkül, tetszés szerint látogathatja az intézményt.

A kétmilliomodik vendéget köszöntötték 2022. április 21-én
Kapcsolódó
Csúcsot döntött a Tisza-tavi Ökocentrum
Elkészült a létesítmény ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazása is.
Olvasói sztorik