A hazánkban begyűjtött tartók feldolgozása során nyert zacc egy részéből a Nespresso egy, a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet a főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására – írta meg a Kisalföld.
Manapság divatos az újrahasznosítás, de sok helyen már több évtizede elkezdték. A Nespresso a kávékapszulák gyártásához már kezdetben is azért választotta az alumíniumot, mert tökéletesen védi a frissen őrölt és pörkölt kávét, másrészt pedig a végtelenségig újra fel lehet használni. A kapszulák több mint 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készülnek.
Magyarországon 2012-ben indítottuk útjára, amikor még csak butikokban lehetett leadni a használt kapszulát, 2017 óta futárszolgálattal is gyűjtjük, most pedig már átvételi pontokon is le lehet adni a használt darabokat
– mondta el Rezsdovics Kata, a Nespresso marketingmenedzsere.
A cég a debreceni hulladékfeldolgozó üzemben hasznosítja újra úgy, hogy különválasztja az alumíniumot és a kávézaccot. A fém később megjelenhet konzerves-, üdítősdobozokban, illetve készülhet belőlük bicikli vagy napszemüveg is. A zacc egy ideig mezőgazdasági komposztként hasznosult újra, de már két éve együttműködnek a Pannonhalmi Apátsággal.
Abban látunk fantáziát, hogy olyan komposztot használjunk, amiben kávézacc is van a sok más egyéb hasznos összetevő mellett. Praktikus haszna mellett van üzenete is. Felhívja a figyelmet arra, legyünk kreatívak
– szögezte le Gérecz Imre OSB, a Pannonhalmi Főapátság alperjele.
A komposzt 15 százaléka kávézacc, 25 százalék marhatrágya, a többi tőzeg. A kávézaccban található mikroelemek visszakerülnek a talajba. Nagyon magas a nitrogéntartalma, amit gyorsan fel tud venni a növény zöldtömegnövesztésre. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort és egyéb elemeket is, amiket csak műtrágyával lehetne egyébként kijuttatni a földbe.
Ez sokkal természetesebb és hosszabb távú megoldás. A kávézaccnak van gyomelnyomó hatása, ez is hasznos az ültetvényen
– szögezte le Bolvári István, a gyógynövénykert vezetője.