Virágzó vidékünk

Átadták Magyarország ötvenedik, a Generali a Biztonságért Alapítvány által támogatott okoszebráját

pixabay
pixabay
A világítótestek nagy fényerejűek, nappal akár 50–100 méterről is jól láthatók, a berendezésnek az esti órákban még látványosabb a működése.

Szegeden adták át az ötvenedik okoszebrát – írta a szeged.hu. A 2,8 millió forint értékű okoszebrának köszönhetően a város egyik forgalmas gyalogosátkelőhelye válik biztonságosabbá.

Kapcsolódó

Bár a zebrákat a járókelők biztonsága érdekében hozták létre, a statisztikák szerint éppen ezeknél a csomópontoknál fordulnak elő leggyakrabban balesetek. Ezért hívta életre az okoszebra kezdeményezést a fejlesztővel együtt a Generali a Biztonságért Alapítvány.

A cég 2016 óta fejleszti és telepíti az országban az általa szabadalmaztatott Safecross okoszebra rendszert és ez idő alatt több mint 70 településen közel 200 rendszert helyeztek üzembe. A Generali a Biztonságért Alapítvánnyal való többéves sikeres együttműködésük eredménye az, hogy az alapítvány már az 50. ilyen biztonsági berendezés megvalósulását támogatta.

A SafeCross okoszebra egy innovatív gyalogosvédelmi technika, melynek segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek.

Az újabb szegedi okoszebrán a világítótestek nagy fényerejűek, nappal akár 50–100 méterről is jól láthatók, a berendezésnek az esti órákban még látványosabb a működése.

szeged.hu

A rendszer mozgásérzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal látja el feladatát: felhívni az autósok figyelmét a zebrán áthaladó gyalogosokra. A LED fényforrások akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt. 

Az alapítvány kezdeményezésére az okoszebra-rendszer kiépítésére magyarországi települési és kerületi önkormányzatok jelentkezhetnek. A pályázóknak a költségek 50%-át kell önerőként vállalni, az összeg fennmaradó részét az Alapítvány állja. A program elindítása óta több megyeszékhelyen, a Balaton partján, a fővárosi agglomerációban is létesítettek biztonságosabb átkelést nyújtó okoszebrát.

Kapcsolódó
Alig lehet közlekedni, buszokra ültetnék a siófoki nyaralókat
Siófok közúti forgalma a nyári hónapokban és a frekventált időzónákban nagyvárosi forgalommal vetekszik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik