Virágzó vidékünk

Jelentősen emelkedhet a szőlő ára

coloeur/pixabay
coloeur/pixabay
A termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20%-kal kellene meghaladnia a tavalyiakat.

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során, írta közleményében az Agrárminisztérium.

Kapcsolódó
Bőséggel terem a 450 éves szőlőtőke Pécsen
A szőlőtőke okán szép számmal érkeztek ajánlatok a házra, Amerikából is voltak érdeklődők.

A szaktárca üdvözli, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elkészítette az idei évre vonatkozó szőlőár előrejelzését. A különböző adatok és mutatók előre meghatározott módon, rögzített képlet alapján történő felhasználásával készülő előrejelzés arra szolgál, hogy a szüret idejére előre jelezze a várható átlagárakat.

Most az egyes borvidékeken a sor, hogy végső döntést hozzanak a területükön érvényes prognózisról és azt közzétegyék. Nagy a jelentősége a borvidékek erre vonatkozó döntéseinek, ugyanis a szőlőár előrejelzése jó igazodási pont a szőlőtermelők és a felvásárlók számára az árról szóló megegyezés kialakításakor

– áll a közleményben.

Mivel Európában idén nem várható kiugróan jó szőlőtermés, ezért az Agrárminisztérium is osztja azokat a szakmai véleményeket, amelyek szerint lesz kereslet a magyar szőlőre és a magyar borra.

Az elkészült szőlőár előrejelzés jól tükrözi a többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számító borkészlet, illetve a várhatóan 3,7 millió mázsára tehető alacsony szőlőtermés mennyiség hatását

– fogalmaznak.

A termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20%-kal kellene meghaladnia a tavalyiakat, de természetesen borvidékektől és szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően komoly különbségek is adódhatnak.

Kapcsolódó
Érik a szőlő: így szüreteltek dédnagyszüleink
A szüret kemény munka volt, amiben mindenkinek megvolt a maga szerepe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik