Virágzó vidékünk

Négy helyszínen telepítenek véderdőt Debrecenben

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Naponta nyolcvanezer ember számára szükséges oxigént termelnek majd a most ültetendő fák.

Négy területen alakítanak ki véderdőket Debrecenben a levegőminőség javítására. A Tócóvölgy közelében 7700 négyzetméternyi elegyes juharos teszi majd élhetőbbé a cívisvárosiak mindennapjait, itt 6160 erdészeti facsemetét ültetnek el, amiből megerősödve, húsz év múlva 1155 fa magasodhat majd –írta meg cikkében a Haon.

A Vincellér utcán ugyancsak e fajtából helyeznek a földbe 13 ezer 840-et, több mint 17 ezer négyzetméteren. A Vezér utcán és a Vértessy-kúriánál kifejlett kis fák telepítésével juttatják friss levegőhöz a lakókat, előbbinél 36 oszlopos tölgy és hárs tölt be zajvédelmi funkciót is, utóbbinál 689 hárs és szil járul hozzá a mikroklíma kellemesebbé tételéhez.

Balázs Ákos alpolgármester a sajtótájkoztatón elmondta, hogy a város vezetői 2019-ben hirdettek új környezetpolitikát D 2030 néven. Ezt követően alakult meg – zömében fiatal környezetvédelmi szakemberekből – a Zöld Munkacsoport, amely elindította a Future of Debrecen mozgalmat. A megyeszékhely fenntartható fejlődését szolgálja a Civaqua Program, amely a Tisza éltető vizét hozza majd el a településre, ezt szolgálta az Ültessünk 10 000 fát és a lakótelepi környezetet természetközelibbé formáló Zöld Város Program.

A mostani véderdősítést egy 2019-ben 10 magyar településen indult s az Európai Unió által támogatott nyolcéves projekt, a Life Ip HungAIRy keretében valósítják meg széles körű összefogással. A helyszíneket hosszas vizsgálódás, adatgyűjtés, térinformatikai elemzés után választották ki.

Kapcsolódó
Több ezer facsemetével védik a világhírű gyógytavat Hévízen
Hévízi iskolások segítségével folytatódott a Hévizi-tó körüli erdő rekonstrukciója.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik