Virágzó vidékünk

Virágzik a nagyon ritkán szirmot bontó őszi orchideaféle

Tóth Tímea/Grassland LIFE IP
Tóth Tímea/Grassland LIFE IP
Virágzására csakis akkor kerül sor, ha számára megfelelőek a körülmények.

Szeptemberben végre nagyobb mennyiségű csapadék esett, ami kedvez az ősszel virágzó növényeknek, mint amilyen az őszi füzértekercs, az egyetlen ősszel nyíló orchideafélénk, írja a Kiskunsági Nemzeti Park weboldala.

Kapcsolódó
A világ 7 legdrágább virága, melyeknek szálja akár milliókat is ért
Volt idő, mikor egy ház árával vetekedett egy szál tulipán ára.

A kistermetű őszi füzértekercs nyár végén-kora ősszel nyílik. Apró, fehér virágai jellegzetes, spirálszerűen csavarodó szárán ülnek, nevét is innen kapta. Feltéve, ha virágzik, mert erre csakis akkor kerül sor, ha számára megfelelőek a körülmények. Ha nem, még leveleket sem növeszt. Pedig már ahhoz is nyolc év kell, hogy föld feletti leveleket fejlesszen, és újabb három év, hogy virágozzon is.

Az aprócska, 6-20 centiméteres szürkészöld növényt nem könnyű megtalálni, mert beleolvad a környező gyepbe, de ha sikerül, a felfedező gyönyörködhet kecses formájában, amely néha édes, vaníliához, mandulához és gyöngyvirághoz hasonló illattal is fűszerezve van.

A többi orchideához hasonlóan a füzértekercsnek is gombákra van szüksége az életben maradáshoz. Magjának nincs tápanyagtartaléka, így a csírázáshoz gombákat használ

– áll a Nemzeti Park közleményében.

Tóth Tímea/Grassland LIFE IP

A csíranövény gyökerei és a gombafonalak egybenőnek és mikorrhizát alkotnak. A fiatal növény gyakorlatilag a gomba parazitája, vizet, ásványi- és szerves anyagokat kap a gombamicéliumtól. Ez a gombakapcsolat azután is megmarad, hogy már levelet hozott.

A kedves virág a Duna-Tisza közén főként a szikes pusztákba ékelődő löszhátakon és egyéb száraz gyepeinkben fordul elő.

Tóth Tímea/Grassland LIFE IP

Az elmúlt években szép füzértekercs állományok voltak a Harta-Akasztó-Dunatetétlen térségében, Apajon, Csengődön, Pálmonostorán, Szakmáron, Újsolton de néhány töves előfordulásról van adat Homokmégyről és Kiskőrösről is.

Körülbelül 6000 tő lehet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Élőhelyeit a beerdősülés, becserjésedés veszélyeztetheti, így a megfelelő legeltetés vagy a kaszálás fontos számára.

A faj hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó
Majomarc és narancsillat: jókedvre derít ez a szobanövény
Igazi különlegesség ez az orchidea, mely illatával és kinézetével is elvarázsol.
Olvasói sztorik