Kertünk-Portánk

Majomarc és narancsillat: jókedvre derít ez a szobanövény

Igazi különlegesség ez az orchidea, mely illatával és kinézetével is elvarázsol.

Ha valami igazán különleges szobanövényre vágyunk, szerezzünk be egy cuki majomra emlékeztető virágú orchideát. Garantáltan mosolyt csal az arcunkra, valahányszor rápillantunk majd a mókás virágra. A legtöbb orchidea kertészetben tartanak, de érdemes az interneten feltérképezni a lehetőségeket.

Fotó: Flickr/Heinz Gutzke

A latinul Dracula simia nevű növény Dél-Amerika hegyvidéki régióiban él, 1000-2000 méteres magasságban. A hegyi őserdők növénye az egész évben virágzó különlegesség. Ahogy az elnevezés mutatja, nemcsak egy makimajom arc, hanem Drakula gróf két hatalmas szemfoga is felsejlik az elnevezés ihletőjeként. A Dracula nemzetség minden tagjának virágára jellemző ez a két hosszú sziromlevélnyúlvány, írja a Kertlap Kertészeti Magazin.

Fotó: Flickr/Jaqueline Martins
Fotó: Flickr/Quimbaya

Ezek a csodálatos virágok ecuadori és perui erdőkben találhatóak meg, több mint 120 fajukat tartják nyilván. A történelem során csak keveseknek adatott meg, hogy lássanak majomorchideákat, hisz nehezen megközelíthető helyeken pompáznak. A makimajom pofijára emlékeztető különleges virágot 1978-ban nevezte el a botanikus Luer.

Fotó: Flickr/Mike Bush

Ez az orchidea mindössze 30-40 cm magasra nő meg, mintegy 12 virágból álló sűrű virágzata a legfelső levél hónaljából nő ki, és a többi orchideával ellentétben a virágnyílás nem az alsó virágoktól indul a felsők felé, hanem éppen fordítva.

Fotó: Flickr/Eric Hunt

A majomorchidea gondozása

Nem igényelnek nagy helyet, hisz kis- vagy közepes méretűre nőnek csak meg. Eredeti élőhelyükön hegyvidéken, fák árnyékában élnek, éppen ezért nincs szükségük se trópusi melegre, se túl sok napsütésre, szűrt fény az ideális számukra. A majomorchidea egész évben virágzik, virágjának illata az érett narancséra emlékeztet, otthoni körülmények között nagyobb odafigyelést igényel. Ha valaki szert tesz erre a különlegességre, csak párás, hűvös helyen, félárnyékban kísérletezzen a tartásával.

Fotó: Flickr/Dracula simia

Ügyeljünk arra is, hogy a fiatal növényt ne érje közvetlen napfény, mert el is égetheti. Télen tartsuk meleg helyiségben, ahol nem éri nap. 10 és 30 fok között jól érzi magát, ha a többi feltételt is biztosítjuk a számára.

Kiemelt kép: Flickr/Eric Hunt

Gyógyító erdő és kétmillió orchidea vár a magyar határtól pár percre
Ez a dimbes-dombos határ menti vidék remek túrához, kerékpározáshoz, horgászáshoz és gombászáshoz is.
Olvasói sztorik