Kertünk-Portánk

Majomarc és narancsillat: jókedvre derít ez a szobanövény

Igazi különlegesség ez az orchidea, mely illatával és kinézetével is elvarázsol.
Korábban a témában:

Ha valami igazán különleges szobanövényre vágyunk, szerezzünk be egy cuki majomra emlékeztető virágú orchideát. Garantáltan mosolyt csal az arcunkra, valahányszor rápillantunk majd a mókás virágra. A legtöbb orchidea kertészetben tartanak, de érdemes az interneten feltérképezni a lehetőségeket.

Fotó: Flickr/Heinz Gutzke

A latinul Dracula simia nevű növény Dél-Amerika hegyvidéki régióiban él, 1000-2000 méteres magasságban. A hegyi őserdők növénye az egész évben virágzó különlegesség. Ahogy az elnevezés mutatja, nemcsak egy makimajom arc, hanem Drakula gróf két hatalmas szemfoga is felsejlik az elnevezés ihletőjeként. A Dracula nemzetség minden tagjának virágára jellemző ez a két hosszú sziromlevélnyúlvány, írja a Kertlap Kertészeti Magazin.

Fotó: Flickr/Jaqueline Martins[/caption]
Fotó: Flickr/Quimbaya

Ezek a csodálatos virágok ecuadori és perui erdőkben találhatóak meg, több mint 120 fajukat tartják nyilván. A történelem során csak keveseknek adatott meg, hogy lássanak majomorchideákat, hisz nehezen megközelíthető helyeken pompáznak. A makimajom pofijára emlékeztető különleges virágot 1978-ban nevezte el a botanikus Luer.

Fotó: Flickr/Mike Bush[/caption]

Ez az orchidea mindössze 30-40 cm magasra nő meg, mintegy 12 virágból álló sűrű virágzata a legfelső levél hónaljából nő ki, és a többi orchideával ellentétben a virágnyílás nem az alsó virágoktól indul a felsők felé, hanem éppen fordítva.

Fotó: Flickr/Eric Hunt

A majomorchidea gondozása

Nem igényelnek nagy helyet, hisz kis- vagy közepes méretűre nőnek csak meg. Eredeti élőhelyükön hegyvidéken, fák árnyékában élnek, éppen ezért nincs szükségük se trópusi melegre, se túl sok napsütésre, szűrt fény az ideális számukra. A majomorchidea egész évben virágzik, virágjának illata az érett narancséra emlékeztet, otthoni körülmények között nagyobb odafigyelést igényel. Ha valaki szert tesz erre a különlegességre, csak párás, hűvös helyen, félárnyékban kísérletezzen a tartásával.

Fotó: Flickr/Dracula simia[/caption]

Ügyeljünk arra is, hogy a fiatal növényt ne érje közvetlen napfény, mert el is égetheti. Télen tartsuk meleg helyiségben, ahol nem éri nap. 10 és 30 fok között jól érzi magát, ha a többi feltételt is biztosítjuk a számára.

Kiemelt kép: Flickr/Eric Hunt

Gyógyító erdő és kétmillió orchidea vár a magyar határtól pár percre
Ez a dimbes-dombos határ menti vidék remek túrához, kerékpározáshoz, horgászáshoz és gombászáshoz is.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.