Virágzó vidékünk

Fellélegezhetnek a parlagfű-allergiások

Pixabay
Pixabay
Szó szerint.

Az esőzések és a hideg hatására fokozatosan csökken a parlagfű pollenkoncentrációja, országosan továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja – tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.

Kapcsolódó
Ez a bogár a parlagfű nagy ellensége
A parlagfű olajosbogár ígéretesnek tűnik a növény elleni biológiai védekezésben.

A többi lágyszárú allergén, mint a csalánfélék, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, a kenderfélék, az üröm, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, továbbá a szerbtövis és a rézgyom virágporának koncentrációja országosan alacsony.

A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma jellemzően a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A pollenszezon idején nagy mennyiségű pollen jutott be a lakásokba a szellőzés által vagy ruháinkon, hajunkon, a kültéren teregetett ruhaneműkön keresztül. A lerakódott pollen a szezon elmúltával még heteken keresztül is okozhat kellemetlen tüneteket. Ennek érdekében a különböző felületeken lerakódott pollent el kell távolítani a lakásokból. A bútorok felületét nedves törlőkendővel töröljük le, a padlót mossuk fel, a szőnyegeket és a matracokat pedig porszívózzuk ki.

A fűtés beindításával a feláramló meleg levegő magával ragadja a fűtőtesteken hónapok alatt lerakódott pollenszemeket, penészgomba spórákat, így javasolt a fűtőtesteket is portalanítani. A split klímaberendezések, a fan-coil készülékek alapos takarítása, fertőtlenítése is szükséges mivel a berendezésekben a ventilátoron, lamellákon, szűrőkön lerakódott szennyeződés is problémát okozhat.

MTI

Kapcsolódó
Köteles megakadályozni a parlagfű virágzását a földhasználó
És ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik