Virágzó vidékünk

Gyöngybagoly fészkelt a 427 éves harang alatt

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A csegöldi templom tornyán osztozik Szatmár második legidősebb harangja, és egy szemfüles gyöngybagoly.  

Jól érzi magát egy gyöngybagoly a csegöldi görög katolikus templom tornyában, írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

A Természetvédelmi Őrszolgálat szakemberei minden évben műfészekládákat helyeznek ki a templomtornyokba, magtárakba. Erre azért van szükség, hogy a téli hónapokban az év során felhalmozódott köpeteket a természetvédők eltávolíthassák.

Az őrszolgálat munkatársai ilyenkor egyeztetést folytatnak az épület tulajdonosával, valamint a szükséges javításokat is elvégzik. Szakszerű munkájuk biztosítja a fokozottan védett faj egyedeinek sikeres költését a településeken.

Galéria
Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A bejárás alkalmával észlelték, hogy a csegöldi görög katolikus templom 427 éves harangja alatt befészkelt egy védett ragadozó.

A gyöngybagoly (Tyto alba) templomtornyok, padlások, állattartó telepek, magtárak rejtett életű madara, így olykor előfordul, hogy meghúzza magát az épületekben.

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A jellegzetes megjelenésű madár leginkább a nyílt mezőgazdasági területeket kedveli, de elfoglalja a mesterséges költőládákat is. A gyöngybagoly gyakran költ elhagyott épületek padlásterében, tornyok rejtekében.

Hazai állománya 1000 párra tehető, a fokozottan védett madár természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Kapcsolódó
25 éve önkéntes munkával mentik a gyöngybaglyokat
Fokozottan védett baglyokat mentenek az önkéntesek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik