Virágzó vidékünk

Tízezerszám nyílik a tavasz hírnöke a páratlan hóvirágoskertben

Facebook / Hóvirág hagyma
Facebook / Hóvirág hagyma
Kunszentmártonban közel ezer négyzetmétert borítanak a meseszép virágok.

Hóvirágokat termesztenek egy kunszentmártoni kertben – írta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportál.

Czakó János és felesége Helle Lídia története kilenc éve kezdődött, amikor kertészkedés közben hóvirág hagymákra bukkantak. Hamarosan elültették az első hóvirágokat, bár nem volt egyszerű engedélyeztetni a tervüket.

Facebook / Hóvirág hagyma

Czakóék a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségtől kaptak engedélyt, ezek szerint 2029-ig szabályszerűen termeszthetik a védett virágokat.

Az évek alatt a kunszentmártoniak területe háromszorosára nőtt, jelenleg közel ezer négyzetméteren termesztik a tavasz hírnökét.

Galéria
Facebook / Hóvirág hagyma

Nyáron felszedtük az összeset, ősszel egyesével sorjában ültettük vissza. Most a tervek szerint öt évig nem kell hozzányúlni, azon kívül, hogy állandóan tisztán kell tartani. Rendszeresen kapáljuk, a szél ugyanis idehordja a gyomnövények magvait, ahhoz, hogy ilyen szép legyen itt kell lenni, amíg el nem szárad. A hagymát utána hagyni kell pihenni

– mesélték a kunsági hírportálnak a kertészek

A nyulak, az őzek, és a fácánok nem okoznak kárt a hagymákban, ennek ellenére nem könnyű hóvirágot termeszteni. Az enyhe időjárás miatt rövid idő áll rendelkezésre, hogy leszedhessék a virágokat.

Czakó János és Helle Lídia a hóvirág hagymákat az interneten értékesítik, azt tapasztalták, hogy augusztusban is sokan rendelnek a ritkaságból. A hófehér virágokat cserepekben gondozzák, és igény szerint csomagolják a vevőknek.

Kapcsolódó
Így lehet hóvirágmező a kertünkben
Praktikák a hóvirág ültetéséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik