Virágzó vidékünk

Vad folyónkon kanyarog az ország legjobb vízitúra útvonala

Magyar Vízitúra Szövetség
Magyar Vízitúra Szövetség
A Rába folyó Csörötnek és Csákánydoroszló között ma is szabályozatlanul folyik medrében.

A Magyar Vízitúra Szövetség az idén első alkalommal hirdette meg az Év Vízitúra Útvonala szavazást. A közösségi oldalon leadott voksok alapján Vas vármegyébe került a megtisztelő első hely, a Rába Csörötnek-Csákánydoroszló közötti szakaszára szavaztak a legtöbben, írta a Vaol.

A Magyar Vízitúra Szövetség online felületén augusztus 20-ig lehetett szavazni a kijelölt hét vízi területre: a Malom-ági Lajtára, a Duna váci szakaszára, a Szigetközre (Kisbodaki Öreg-Szigeti tó), a Ráckevei Soroksári Dunaágra (Czuczor-sziget-kerülés), az Öreg-Túrra, a csallóközi Vajka-körtúrára, valamint a Rába Csörötnek–Csákánydoroszló szakaszára.

A vízitúrázók szavazatai alapján toronymagasan nyert hazánk egyik legtermészetesebb vadvize, a Rába, amelynek felső szakasza érintetlen, zátonyokkal, meredek szakadópartokkal, éles kanyarokkal tarkított.

A Rába folyó Csörötnek és Csákánydoroszló között ma is szabályozatlanul folyik medrében: igazi, élő, vad folyó, mely állandóan formálja medrét. Természeti értékekben gazdag zöldfolyosó, vízrajzi adottságai, jellegzetes képződményei, továbbá vadvízi evezésre való alkalmassága miatt kiemelten értékes. A felső szakasz egyik, ha nem a legszebb, legizgalmasabb és egyben technikás evezési élményt nyújtó része a Csörötnek – Csákánydoroszló között vadregényesen kanyargó 22 km-es folyószakasz.

Mind a kiinduló pont (Csörötnek), mind az érkező pont (Csákánydoroszló) megfelelő és színvonalas infrastruktúrával és víziturisztikai szolgáltatásokkal fogadja a vízitúra, az evezés szerelmeseit.

Kapcsolódó
Újra kenuzható a Tiszántúl legnagyobb mentett ártéri víztere
A holtág természeti értékeinek megismerését a Jégmadár vízitanösvény segíti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik