Virágzó vidékünk

Őshonos gyümölcsfákat pusztítottak el egy somogyi faluban a szarvasok

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A szőlőtőkéket sem kímélték, 250 tőről lelegelték a termést.

Helyrehozhatatlan pusztítást okoztak a vadak egy visnyeszéplaki birtokon, ahol egy fajtamentő program keretében őshonos gyümölcsfákat mentenek, írta a Sonline.

Mindig is voltak vadkárok, erre felkészültek az erdő közelében élők, de ez mára egy más fokozatot öltött

– mondta a portálnak Zaja Péter, aki évtizedek óta gyümölcsfamentő és -megőrző programot működtet Visnyeszéplakon.

Több gyümölcsfáját szinte kivégezték, de nem a facsemetéket, hanem nyolc–tíz éves fákat törtek darabokra. A vadak legalább húsz–harminc fán okoztak durva károkat, melyek különleges, ritka fajták. Több bőralmafát is kegyetlenül megdolgoztak.

Zaja Péter több állatot azonosított, a szomszédok egy kisebb csordát is láttak. Van 250 tő szőlője, erről az idén két kilót szüretelt, mert a többit a szarvasok fogyasztották el, amíg a háziak három-négy napon át nyaraltak.

Ilyet szarvas sosem csinált, hogy két méter magasan is legelte a szőlőt

– csodálkozott a gazdálkodó.

A tudatosan természetközeli életmódot élő visnyeszéplakiak védekeznek a vadak ellen, de igyekeznek szelíd módszereket választani. Zaja Péter rakott ki mozgás­érzékelő reflektorokat, kitett fényvisszaverő mellényeket, csörgő dobozokat, büdös szagú vadriasztót, de mindezek nem érdeklik a szarvast. Oszlopokat tört ki, villanypásztort, kerítést szedett már szét a vad.

Angliában vizsgálják a zselici gyümölcsöt

Zaja Péter a Zselic régi tájfajta gyümölcseit gyűjti és termeszti, különleges fajtákat, főként almákat és körtéket, köztük olyanokat is, amilyeneket még azonosítani sem sikerült a szakértőknek.

 

Jelenleg együttműködik egy mezőgazdasági programmal, melynek keretében genetikai analíziseknek vetik alá a gyümölcseit Angliában, egy Európában egyedülálló laboratóriumban és módszerrel.

 

Az eredményt aztán összevetik régi fajták jellegzetességeivel. Most várják az értesítést az azonosításról. Zaja Péternek összesen hatvanfajta almája van, de most ezek száma legalább hárommal csökkent a szarvasok pusztítása miatt, mert ennyit kiirtottak a vadak.

 

Az almán kívül körtét, szilvát, és meggyet is tönkretettek a szarvasok.

A vadak okozta kárért jelenleg nem áll helyt a vadásztársaság, viszont a gazda nem pusztíthatja a vadat. Zaja Péter érdeklődésére a vadásztársaságtól azt a választ kapta, hogy mindenki viselje a saját kárát. Ebben a megközelítésben viszont káruk csak a gazdálkodóknak van, a vadásztársaságnak nincs.

Kapcsolódó
Így tartsuk távol a kerttől az őzeket és szarvasokat
A legjobb riasztó a kutya, de vannak még ötleteink.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik