Kertünk-Portánk

Így tartsuk távol a kerttől az őzeket és szarvasokat

pixabay.com
pixabay.com
A legjobb riasztó a kutya, de vannak még ötleteink.

Az őzek és szarvasok kedves állatok, csak nem a kertünkben. Kellemetlenséget tudnak okozni ugyanis a jelenlétükkel, hiszen leeszik a friss hajtásokat, rügyeket, összetiporják a talajt. Mivel az őzeknek és szarvasoknak napjainkban nincs nagy számú természetes ragadozója, csak az emberi vadászat és a közúti balesetek tartják kordában a számukat. Így pedig egyre nagyobb kárt tudnak okozni a külvárosokban, falvakban.

Kapcsolódó

Persze azért vannak humánus módszerek, amikkel távol lehet tartani az állatokat a kertektől. A treehugger.com segítségével összegyűjtöttünk néhányat.

Amint a szarvasok és őzek felfedeznek egy jó helyet ahol táplálkozhatnak, újra és újra visszatérnek. Ha azt szeretnénk, hogy ez a hely ne a mi kertünk legyen, érdemes odafigyelni, mit ültetünk. Bár gyakorlatilag mindent megesznek, van néhány növény, amit különösen kedvelnek. Ilyen az alma, azáleák, krizantém, hibiszkusz, petúniák, rózsák.

A csípős szagú növényeket viszont nem szeretik, de nem rajonganak az érdes, szúrós, szőrös vagy tövises növényekért sem, így ezek közül érdemes az udvar köré ültetni. A menta, macskagyökér, metélőhagyma, levendula, körömvirág, oregánó jó választás lehet kertszélekre.

pixabay.com

Kerítésekkel, zöld sövényekkel is megpróbálhatjuk távol tartani a hívatlan vendégeket. Bár a szarvasok jó ugrók, egy magas kerítés, vagy egy szorosan egymás mellett növekvő magas növénykerítés jó megoldás lehet. Ez utóbbi esztétikusabb is.

Ha a kerítés állítására nincs mód, a háló megvédi a fákat és a cserjéket anélkül, hogy elzárná a napfényt. A horgászzsinór két-három méterrel a talaj felett kihúzva is elrettentheti a szarvasokat. Jobb, mint egy alacsony kerítés, amit egyszerűen csak átugranak.

– áll a közleményben.

Jó módszer lehet az is, ha zavaró eszközöket vetünk be. A szarvasok leggyakrabban két-három órával alkonyat előtt legelnek, majd késő este. Éjfél körül alszanak, majd kora reggel ismét legelnek két-három órán keresztül. Ezek a legjobb időszakok arra, hogy elrettentő eszközöket vessünk be. Ilyenek lehetnek a fény, a hang, a víz. Egy időzített led villogó, egy mozgásvezérelt vízpermetező elriaszthatja az állatokat, de a zajt keltő kerti díszek vagy szélharangok is jó szolgálatot tehetnek.

És természetesen sosem árt, ha van egy négylábú kedvenc a háznál. A kutyánál ugyanis nincs jobb ház- és kertőrző.

Kapcsolódó
Bogyoszlón él Jutka néne és az ő őzikéje
Fiatal korában is öreg nénének hívták a falubeliek az őzei miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik