Virágzó vidékünk

Debreceni csodakert az egykori legelő helyén

Kristóf Anikó
Kristóf Anikó
Anikó kertjében nem csak a növények szépsége magával ragadó és a szemnek megnyugvást adó, hanem a különleges kiegészítők is értéket és sok kedves emléket őriznek.

Kristóf Anikó Debrecen keleti városrészében, egy családi házas lakó övezetben lakik, mellyel az első találkozás emléke a mai napig elevenen él benne. Akkor a területen – ahol mára már gondos kertekkel körbeölelt házak állnak -, hatalmas mező terült el, amin tehenek legelésztek békésen. Idővel a mező helyét lakóövezet vette át, melyben helyet kapott Anikó 900 m2-es birodalma is, amiben a nyugalom és a béke honol.

Kristóf Anikó

Kezdetben, a ház felépültekor a ” klasszikus magyar udvar”  vette körül az épületet. Gondosan rendezett farakás, kis sóderdomb, amiben itt is, ott is fűszálak vertek gyökeret, összehordott téglakupac, a ház építő elemei. Idővel Anikó többet szeretett volna, olyan igazi kertet, ahol a növények kapják a főszerepet, az árnyékot adó fák, a sűrű bokrok és a számtalan színben pompázó virágok. A meghitt és békés kert kialakításának első gondolata óta 21 esztendő telt el. Ezen idő alatt pedig fokozatosan ásta bele magát a háziasszony a szakirodalomba, aminek a segítségével egyre tudatosabban kezdte kialakítani birodalmát, melynek neve Kis Házi Kert.

A Kis Házi Kert a gyermekeim vezeték nevéből adódott, csak a Kisházi-t ketté bontottam, mert így hűen tükrözi a kertem méretét és milyenségét. Mert nem nagy, nem közterületi, hanem kis ház körüli kert és pici kertészet

– mesélte Anikó a kert nevének kedves történetét a Sokszínű vidék megkeresésére.

Kristóf Anikó

A háziasszony bevallása szerint örökmozgó ember, korán kelő, az életet megélni szerető. Minden napját beosztja, tudatosan eltervezi, hogy minél több mindenre jusson ideje. Sokat sportol, idén a Balatont is átúszta. Kajakozik, kerékpározik, fut, síel, túrázik. 25 éve dolgozik a munkahelyén, de mellette őstermelőként évelő dísznövényekkel foglalkozik. A kertészet érdeklődési kör volt eleinte a számára, de idővel olyannyira belopta magát a szívébe, hogy szerelem lett.

Ősz a Kis Házi Kertben, a fotógaléria a képre kattintva megnyitható.

Galéria

Amikor megtervezte és nekifogott a kertje kialakításának, már akkor minden kertészeti tudás nélkül, ösztönösen érezte, hogy birodalma gerincét a fák adják majd.

Random ültetgettem fenyőket, fűzfákat – amiket később ki kellett vágatni – nyírfákat, diófát, fügét, meggyfát, a ház elé hársfát, vörös tölgyet. Aztán, ahogy bővültek a kertészeti ismereteim a rengeteg elolvasott könyv által, úgy fejlődött a kert. Kialakítottam bokros részeket, szép, virágzó cserjékkel. Somok, gyöngyvirág cserje, bangita félék, japán birs, mogyoró és a többiek. A lágyszárú évelők közül kezdetben a sásliliom félék rabolták el a szívemet, aztán fokozatosan fejlesztettem a látványt árnyéki és napos virágzó szépségekkel. Ma már olyan bőséges fajta választék áll rendelkezésre, hogy követni is nehéz. Rengeteget kísérletezek a növényeimmel, megfigyelem, hogy érzik magukat az általam számukra választott környezetben

– osztotta meg Anikó kertjében tett első lépéseket, amiket folyamatosan a többi követett.

Kristóf Anikó

A kert kialakításának a kezdetén – ami bevallása szerint egyébként soha nincs kész -, mindent beszerzett, ami megtetszett neki, minden olyan évelő növényt, ami az útjába került. Az eltelt évek alatt ez változott. Ma már sokkal tudatosabban választja meg a növényállományt, amikkel birodalmát gazdagítja. De nem csak a növények szépsége magával ragadó és a szemnek megnyugvást adó, hanem a különleges kiegészítők is értéket és sok kedves emléket őriznek.

A kiegészítők ,amik a kertemben láthatók, egyrészt a paraszti kultúra szeretetéből és tiszteletéből adódó tárgyi gyűjteményem, másrészt a kertben praktikusan használható természetes anyagú kiegészítők rozsdás vas növénytámaszok, lámpások, mécsestartók, kerámia madáritató, bádog vödör, mint kaspó

– avatott be kertje minden apró részletébe.

Tél a Kis Házi Kertben, a fotógaléria a képre kattintva megnyitható.

Galéria

Anikó kertjének minden része fontos események színhelye, ahol megtalálja a nyugalmat, vagy épp a számára fontos emberekkel tölti az idejét .

A ház teraszáról belátni az egész kertet, ott azért szeretek ücsörögni, tervezgetni. A kör alakú, bazaltból kirakott sütögető helyen kényelmes beszélgetős, hátradőlős székek vannak, ott nagyokat lehet beszélgetni. A kunyhóban, a tóparton, a paraszti bútorzat családi és baráti étkezések, ünnepek helyszíneként szolgálja a kényelmünket

– mesélte el azokat a pillanatokat, amik fontosak a számára.

Kristóf Anikó

Anikónak kertészként, mindig az éppen jelen lévő évszak a kedvence. Minden év minden évszakát, és az évszakok kerti pillanatait is igyekszik megélni, mélyen átérezni és élvezni. Számára mindnek megvan a maga szépsége, értéke, amik szebbnél-szebb élményeket és pillanatokat adnak a számára.

A tél a hó miatt, a madarak miatt, akik az etetőkre járnak, a kéményből tekergő akácfa füstje miatt,  a karácsony, az ünnepi dekorálás miatt áll közel a szívemhez. A tavaszt a kikelet, a madarak ébredése, a kora tavaszi hagymás virágok pompája, a kert zsendülése, a szezon eleji tervezgetések miatt kedvelem. A nyár hónapjai a kert kiteljesedése, az újabb és újabb évelők nyílása, a nyári hajnalok, a hosszú esték miatt ejtenek rabul. Az őszt pedig a csodálatos természetes, színes elmúlás és az azzal járó dekorálási lehetőségek kavalkádja miatt szeretem

– sorolta fel azt a sok kedves élményt, amik évről-évre szebbé teszik az esztendő minden évszakát.

A háziasszony minden áldott nap korán ébred, nem véletlen, hogy a hajnali, pirkadati időszak áll a legközelebb a szívéhez. A nyári hajnalok – amikor még friss és üde levegő járja át kertje minden szegletét, amikor a madarak csengő éneküket szórják – , számára az elmélyülős, tevékeny időszakot jelentik.

Tavasz a Kis Házi Kertben, a fotógaléria a képre kattintva megnyitható.

Anikó kertje abból a szempontból is egészen különleges, hogy birodalma piciny kertészetet őriz, ahol gondos kezei által nevelgetett növények várják szerető gazdáikat, hogy mások birodalmát is gyönyörűvé tudják varázsolni. Ahogyan fejlődött a kertem, úgy szaporodtak a növények. Amikor már nem tudtam mit kezdeni a csemetékkel, akkor elkezdtem cserepekbe ültetni a szaporulatot. Így született meg szeretett kertészetem, ami a házam előkertjében kap otthont

– osztotta meg, hogyan is született meg kicsiny kertészete.

Anikó kertjének mindennapjai, különleges növényeink élete a lelket nyugtató fotóin keresztül, a Kis Házi Kert facebook oldalán követhető.

Nyár a Kis Házi Kertben, a fotógaléria a képre kattintva megnyitható.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Kristóf Anikó készítette.

Kapcsolódó
Balzsam a léleknek a csodákat rejtő debreceni madárdalos kert
Nem csak a kertben kapnak helyet Erika növényei, hanem a szívében is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik