Virágzó vidékünk

Mesevilágba repít a somoskőújfalui mézeskalácsfalu

MISKOLCZI TÍMEA PANNY
MISKOLCZI TÍMEA PANNY
Január közepéig, a nap 24 órájában bárki szemügyre veheti a Petőfi Sándor Művelődési Ház jobb oldali szárnyában, a klubhelyiség ablakában.

Öt évvel ezelőtt egy különleges ötlet született meg az akkor alpolgármesteri tisztséget betöltő Tábori Anita gondolataiban, amelynek alapját az országban elkészített mézeskalácsfaluk adták. A terv első alkalommal 2019-ben vált valóra, ami akkor még egyedülálló látványosság volt, és ami azóta is fontos hozzátartozója az adventi ünnepkörnek Somoskőújfaluban és térségében.

A mézeskalácsfalu építést hagyományteremtő szándékkal indítottuk el. Az első 2019. évi mézeskalácsfalut 16 alkotás gazdagította, aminek különleges látványosságát falunk néhány épülete adta. Többek között a Hazatérés Háza, a focipálya a sportöltözővel, a vasútállomás, illetve egy betlehem tette még hangulatosabbá. Az első mézeskalácsfalut a kultúrház zárt részében építettük meg. 2020-ban a járványhelyzet ellenére 11 új alkotással bővült a falu. A házikók mellett készült templom és a Salgói vár. Fontos volt abban az évben, hogy a járványügyi korlátozások ellenére, mindenki számára látható legyen az egyre több alkotást magában foglaló mézeskalácsfalu, ezért a Petőfi Sándor Művelődési Ház jobb oldali szárnyában, a klubhelyiség ablakában építettük meg, és ez azóta is így van. 2021-ben 9 alkotás érkezett, köztük egy nagy karácsonyfa és egy körhinta. 2022-ben 7 remekművel bővült a falucska, köztük egy különleges kandallóval. Az idei évben pedig szintén 7 mézeskalács házikót készítettek az alkotók, amik még egyedibbé varázsolják a mára már szép nagyra nőtt falucskát

– osztotta meg Tábori Anita Somoskőújfalu polgármestere a mézeskalácsfalu születésének történetét a Sokszínű vidékkel.

Az alábbi galériában az elmúlt években elkészített mézeskalácsfaluk tekinthetőek meg. A galériában szereplő fotókat Szilágyiné Sándor Gertrúd és Fülöp Gergő készítette.

Galéria
Fülöp Gergő

A mézeskalácsfalu évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A gyerekek és a felnőttek már novemberben tervezni kezdik, hogy milyen alkotásokat készítsenek, amikkel még szebbé és különlegesebbé tehetik a falucskát. A közös készülődés, az együtt töltött idő, ami alatt a gondos kezek között megszületnek a művek, összehozza a családokat az ünnepek előtt, hiszen a munkából a legkisebbek és az idősebbek is kiveszik a részüket. A projektnek nem csak közösségformáló ereje van, ami közös programot ad a családoknak, hanem igazi téli látványosságot nyújt mindenkinek, aki megcsodálja az elkészült alkotásokat.

Az önkormányzat  2019 óta minden évben meginvitálja a község lakosságát a mézeskalácsfalu közös megépítésére. A saját kezűleg készített mézeskalács alkotásokat az ügyes somoskőújfalui lányok, asszonyok, vállalkozó kedvű férfiak, kicsik és nagyok, családok, illetve baráti társaságok készítik. A felhívást a Facebookon és a falu különböző pontjaira kihelyezett plakátokon tesszük közzé

– részletezte a polgármester asszony.

Miskolczi Tímea Panny

A gondos kezek között elkészült művek nem csak az egyre gyarapodó mézeskalácsfalut gazdagítják, hanem az önkormányzat jóvoltából a legszebbnek ítélt mézeskalács alkotás díjazásban is részesül.

Az elkészült művekre minden évben szavazni is lehetett a település közösségi oldalán. A voksolás lezárásáig az alkotók kiléte titkos. A közönségdíjat a legtöbb szavazattal rendelkező alkotás kapja meg. Az eredményt a közösségi oldalon hirdetjük ki, a megérdemelt díjat pedig személyesen visszük el az alkotó, vagy alkotók otthonába

– vázolta fel Tábori Anita, hogyan vonják be a község lakóit az ünnepi készülődésbe, aminek egyik fontos része a mézeskalácsfalu elkészítése.

Miskolczi Tímea Panny

A mézeskalácsfalut – ami az aktuális év új alkotásai mellett a korábbi években készített műveket is felhasználva épült meg – január közepéig, a nap 24 órájában bárki szemügyre veheti a Petőfi Sándor Művelődési Ház jobb oldali szárnyában, a klubhelyiség ablakában.

Miskolczi Tímea Panny

A falucska látványa nem csak a helybéliek számára, hanem a más településekről érkező vendégeknek is különleges pillanatokat tartogat. Az egyedi alkotások, a téli hangulatú díszlet, a meghittséget adó fények, különleges mesevilággá varázsolják Somoskőújfalu ünnepi látványosságát.

Miskolczi Tímea Panny

Az alábbi galériában megtekinthetőek a december 22-én kiállításra került mézeskalácsfaluról készült felvételek. A fotókat Miskolczi Tímea Panny készítette. 

Galéria
Kapcsolódó
Mézeskalácsból formázták meg Madách kastélyát Csesztvén
A Madách Kúria ma országos műemlékvédelem alatt álló épület, a falu féltve őrzött kincse.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik