Virágzó vidékünk

Hosszú idő után először csökkent a termőföld ára Magyarországon

pixabay
pixabay
A legmagasabb átlagár, hektáronként 2,6 millió forint továbbra is Közép-Magyarországon volt.

Tavaly megtört a földpiac több mint egy évtizede tartó, évi 10 százalék körüli emelkedő trendje. A termőföld hektáronkénti átlagára 2023-ban 2,172 millió forintra csökkent az előző évi 2,186 millió forintról – összegezte éves földpiaci elemzésének következtetéseit az MTI-nek csütörtökön az Agrotax Kft.

A termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2022-ben lépte át a lélektani 2 millió forintos szintet

– írták.

A legmagasabb átlagár, hektáronként 2,6 millió forint továbbra is Közép-Magyarországon volt, nem sokkal lemaradva az alföldi régió következett, 2,5 millió forinttal. Kétmillió forint alatti átlagár (1,876 millió forint) volt jellemző a Nyugat-Dunántúlon, míg a legalacsonyabb, hektáromként 1,733 millió forint Észak-Magyarországon alakult ki.

Sáhó László, az Agrotax Kft. ügyvezetője a stagnáló árakat azzal magyarázta, hogy a korábbiaknál nagyobb mértékben jelentek meg kisebb és gyengébb minőségű és ezért alacsonyabban árazott földek a piacon.

A legkelendőbb művelési ágban, a szántóföldnél megmaradt az emelkedés, de csak kisebb mértékben. Középtávon a dinamikus emelkedő trend megmaradhat

– tette hozzá.

A termőföldek piaci forgalma tavaly 26 százalékkal, 29 127 hektárra nőtt, ezzel szinte teljes egészében ledolgozta a 2022-es meredek visszaesést és visszatért a 2021-es szintre. A szántók átlagára 3,8 százalékkal, 2,419 millió forintra nőtt.

A Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régiókat leszámítva mindenhol emelkedtek az árak.

A szántók haszonbérleti díja tavaly átlagosan 11,7 százalékkal, 96 756 forintra emelkedett. A Dél-Alföldön volt a legmagasabb (103 354 forint per hektár), míg a legalacsonyabb Észak-Magyarországon (83 333 forint per hektár). A gyümölcsösök országos átlagára 3,976 millió forint volt hektáronként, a szőlőké 3,668 millió forint, míg a gyep és az erdő hektáronkénti átlagára 1,653 millió illetve 1,307 millió forintot tett ki.

Kapcsolódó
Így menthetjük meg hatékonyan a termőföldeket
Magyarországon a talajművelés legelterjedtebb technológiája a mélyművelés, szántás, de egyre több fórumon hallani arról, hogy lassan fel kellene hagyni ezzel a módszerrel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik