Mozaik

Mesterséges esőfelhőkkel védekeznek a szárazság ellen

Pixabay
Pixabay
Megdőltek a hőmérsékleti rekordok is.

Egy hónap alatt hetvenötször próbált meg esőfelhőket előállítani a kínai Nemzeti Meteorológiai Központ – írta a Heti Világgazdaság.

Kapcsolódó
Éheznek és szomjaznak az állatok, kritikus a helyzet az aszály miatt
Fotókon a szomjazó állatok! Egy tálban kihelyezett víz is nagy segítség nekik.

Az idei nyár szerte a világon próbára tette a mezőgazdaságból élőket, és a lakosságot. Európa országait aszály sújtotta, Kínában pedig az ország történetének legnagyobb hőhullámát élték át, a hőség időszaka június 13-án kezdődött, és még augusztus 30-án sem ért véget. A hőhullám Kína délnyugati területeit érintette a legsúlyosabban, Csongking régió egyes részeiben a 45 fokot is elérte. Szecsuan tartományban a vízerőművek alacsony teljesítménye miatt több alkalommal akadozott az áramellátás.

Kínában az aszálykárok mérséklése céljából mesterséges felhőkkel is kísérleteztek, a kontinensnyi országban augusztusban mintegy 75 „felhővetési műveletet” hajtottak végre, 1,45 millió négyzetkilométernyi területen.

Pixabay

A Kínai Nemzeti Meteorológiai Központ tájékoztatása szerint a felhővetés során olyan vegyi anyagokat juttatnak a vízfelhőkbe, amelyek esőcseppek kialakulását segítik, ugyanakkor a jégeső és a köd terjedését gátolják.

Idén nyáron Kínában számos folyó és tó vízszintje a valaha tapasztalt legalacsonyabb volt, kiszáradtak a termőföldek is az őszi betakarítás előtt.

Az országos augusztusi átlaghőmérséklet 22,4 Celsius-fok volt, 1,2 fokkal magasabb az évszakban megszokott átlagnál, miközben 23,1 százalékkal kevesebb, átlagosan 82,4 milliméter eső esett, a második legkevesebb a mérések kezdete óta.

Kapcsolódó
121 éve nem volt ekkora szárazság, mint most
1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik.
Olvasói sztorik