Virágzó vidékünk

Alaposan megtépázta a Tisza a mártélyi tanösvényt

Bodrogi Attila
Bodrogi Attila
Az ösvény egy részén még a víz az úr.

Varázslatos holtágakban bővelkedik Magyarország, ezekről többször írt a Sokszínű vidék. Mártély egy dél-alföldi község, melynek meseszép holtága hosszú ideje vonzza a horgászokat, a képzőművészeket és a természet ölére vágyakozó családokat.

Bodrogi Attila korábban is tudósított már a holtág aktuális állapotáról, most ismét beizzította a drónt, és fölébe kerekedett a vadregényes tájnak. Az amatőr időjós-természetjáró képein a mártélyi Tisza-holtág tanösvény nem mindennapi arcát mutatja.

Bodrogi Attila

A téli magas vízállás nem múlt el nyomtalanul: a medréből kilépett folyó komoly pusztítást végzett a tanösvényen.

Az amatőr meteorológus megkeresésünkre elmondta, a tanösvény csak a pallósornál nem járható, a többi része száraz és sármentes.

Galéria
Bodrogi Attila

A pallósor a holtág legmélyebb pontja, tulajdonképpen egy medence, onnan csak a melegebb időben párolog el a víz. A Tisza már a medrében van. A pallósor javításra fog szorulni, fatörzsek rongálták meg

– mesélte a Sokszínű vidéknek a természetbarát.

Attila varázslatos fotóin jól látszanak a tekintélyes méretű fatörzsek, melyek megrongálták a vízi sétányt. Nem példa nélküli az eset. Magas vízállás idején olykor előfordul, hogy a medréből kilépett Tisza szintje meghaladja a pallósor szintjét.

Kapcsolódó
Aranyecsettel festette az ősz Mártély holtágát
Varázslatos őszi erdőt fotóztak Mártélyon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik