Virágzó vidékünk

Már szüretelik az Irsait és a Nérót a Kiskunságban

flickr
flickr
A klímaváltozásnak köszönhetően három héttel korábban kezdődött idén a szüret.

Míg 20–25 évvel ezelőtt Szent István ünnepén kezdődött a szüret, ez az elmúlt években egyre inkább korábbra tolódott a klímaváltozás miatt. Arra azonban senki sem emlékszik, hogy augusztus 1-re már beértek volna egyes szőlőfajták.

Font Gábor soltvadkerti borász családi ültetvényein is megkezdődtek a munkák. Az ismert szakember azt nyilatkozta a Baonnak, hogy szeptemberre már minden szőlőt leszüretelnek. A gyümölcsök szinte összeérnek. Az Irsai Olivérrel kezdték a betakarítást, amelynek a beltartalmi értéke nagyon jó, a savak értéke viszont alacsonyabb lehet majd a meleg miatt.

Ahol volt elegendő csapadék és nem volt tavaszi fagy, ott száz mázsa felett is lehet a hozam. Soltvadkert szerencsés, mert az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű csapadék áztatta a talajt.

Ennek ellenére szükség lenne további esőre is, mert a 34–35 Celsius-fokos nappali melegek miatt hamarosan szomjazik majd a növény. Ha leszedték az Irsai Olivért, azonnal áttérnek a cserszegi fűszeres szedésére, mivel ott már 18 mustfokosak a szőlőszemek, azaz nagyon jó minőséget mutatnak. A szőlő összeérése miatt, az eddigi hat hetes szüret a felére csökken. A borászok hajnalban 5-kor kelnek, és este tízig dolgoznak, hogy a beérkező alapanyagot azonnal feldolgozzák

– véli Font Gábor

A kérdés csak az, hogy lesz-e ára a palackos bornak, jelenleg ugyanis a termeléshez és a feldolgozáshoz szükséges, úgynevezett input termékek árai megemelkedtek. A kiskereskedelmi hálózatok áremelést nem fogadnak el, az a pincészet, amely megteszi, azonnal kilistázzák a polcokról

– mondta a soltvadkerti borász.

Kiskőrösön a Szentpéteri Pincészet ezekben a napokban a Néró szőlőt szüretelte. Ez azon korai gyümölcsök közé tartozik, amely kiváló rozéalapanyaggal szolgál, és szintén korán érik idehaza. Ahogy a pincészet alapítója, Szentpéteri Attila a lapnak elmondta, a gyümölcs beérett, a beltartalmi értékek kiválóak.

A kevés esőnek köszönhetően azonban 10–15 százalékkal kevesebb lehet a lékinyerés. Vagyis a fürtökből ennyivel kevesebb mustot lehet kipréselni. A Néró után az Irsai Olivér következik, amely szintén kiváló beltartalmi értékekkel bír

– mondta a cégalapító.

Tavaly a Kunsági borvidéken 2 millió 18 mázsa szőlőt szüreteltek. Ez csaknem a fele annak a mennyiségnek, amely az országban termett. Idehaza 59 ezer 250 hektárnyi területen termesztenek szőlőt, ebből közel 19,5 ezer hektárt a Kunsági borvidéken tartanak számon. A Néró 115 , az Irsai Olivér 594 hektáron terem. A legnagyobb területet a Bianca foglalja el 5,5 ezer, az Aletta 2,1 ezer hektáron vár a szüretre. A népszerű cserszegi fűszeres 2,6 ezer, míg a Generosa 907 hektáron terem.

Kapcsolódó
Három héttel korábban szüretelhetnek a balatoni szőlősgazdák
Az ország más területein is előrehaladott a szőlő érése.
Olvasói sztorik