Életmód

Tények és érdekességek mindannyiunk kedvencéről, a kávéról

A frissen főzött kávé szédítő illata és íze az emberek javánál a nap nagyszerű indulását jelképezi. A kávé valósággal összenőtt velünk, mégis sok különös  dolgot nem tudunk róla.

Annak ellenére, hogy több mint 70 különböző kávéfajta létezik, közülük csak kétfélét termesztenek és forgalmaznak.

Robusta vagy arabica: mi a különbség?

A robusta kávé jellemzői

A robusta (Coffea canephora) termése koffeinben gazdagabb, és magát a növényt termeszteni is könnyebb, mint az arabica cserjét. A robusta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robustatartalmú kávéital markáns ízvilágára.

Termesztése fajlagosan olcsóbb, mint az arabicáé. Koffeintartalma magasabb (1,5-4%). Íze kevésbé gazdag, erőteljesebb, savasabb és kesernyésebb. Előszeretettel alkalmazzák esetében a sötétebb pörkölést, eszpresszó készítésére ideális.

Kézzel szüretelik a világ legjobb kávéját
Dokumentumfilm mutatja be a kétkezi munka értékét.

Az arabica kávé jellemzői

A kávéfajták közül az arabica (Coffea arabica) a legnépszerűbb. A világ éves fogyasztása 150 millió zsák kávébab körül van, ennek nagyjából 70%-a arabica kávé. Az arabica a legrégebben ismert faj. A kávénövény származási helye a mai Etiópia területe. Termésének koffeintartalma viszonylag alacsony (0,3-1,5%), íze gazdag különböző aromákban, kevésbé keserű és savas, mint a robustáé.
Selymes ízvilágának köszönhetően jellemzően lágy (bécsi vagy francia) pörkölést alkalmaznak az arabicánál olvasható a bestmixeren.. Lágy ízei miatt ideális alapanyag a cappuccinónak és a lattének.

Fotó: pixabay.com

Tények, érdekességek egy csokorban

  • A kávét egy etióp illetőségű gentleman, név szerint Kaldi kecskéi fedezték fel a 9. században. Megfigyelte, hogy a kecskéi nagyon pörögnek egy bizonyos gyümölcs elfogyasztása után. Itt indult világhódító útjára a ‘fekete leves’.
  • Feldolgozatlan állapotában leginkább egy piros bogyós gyümölcsre hasonlít, ráadásul bokorban terem. Bár a hivatalos neve kávébab, igazából a kávé az mag.
  • Mi köze lehet Beethovennek a 60-as számhoz? A zeneszerző pontosan ennyi kávészemből készítette el kávéadagját nap mint nap. Ráadásul saját maga számolta ki. Fő a pontosság!
  • Ma már nem túl meglepő tény, hogy nem a termelő ország a legnagyobb rajongója az adott élelmiszernek. A kávéval sincs ez másképp. Azért a déli országok is meglehetősen szeretik, de az északiak nyomába még ők sem érhetnek. Finnország és Svédország a két legnagyobb kávérajongó ország.
Fotó: pixabay.com
  • Bár a kávébabok színe fajtánként is eltérő, a koffeintartalomra is utal: a világos kávészemekben több a koffein mint a sötétekben. A pörkölési eljárás során a koffein fokozatosan fő ki a kávészemekből – tehát amit tovább pörkölnek kevesebbet tartalmaz.
  • A kávé az úgynevezett kávéövben, az egyenlítő körül, a Ráktérítő és a Baktérítő között terem. Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban.
  • Az első espresso géppel a franciák rukkoltak elő 1822-ben, de mégis Olaszország lett a klasszikus presszókávé hazája.
  • A nagy francia költő Voltaire, nagy kávé-ínyencként akár ötven csésze kávét is megivott naponta.

A legfinomabb kávékészítmények

Eszpresszó

A rövid fekete, a legtöbb különleges kávéspecialitás alapja. Egy eszpresszó általában 30 ml-es, azaz nagyjából egy csésze 2/3-át tölti ki.

Latte, azaz tejeskávé

Az alap itt is az eszpresszó, amihez nagyobb mennyiségű gőzölt tejet kell önteni.

Kapucsínó

Az eredeti olasz kapucsínó receptje: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, díszítésnek a tetejére kakaópor. A kapucsínó elkészítéséhez érdemes speciális kapucsínó-csészét beszerezni.

Fotó: pixabay.com

Eszpresszó macchiato

A macchiato jelentése foltos, ami a kávék esetében a tejhabot jelenti. Egy normál eszpresszóból indulunk ki, amit megbolondítunk egy kis tejhabbal.

Latte macchiato

A Latte Macchiato jelentése festett tej.  Elkészítéséhez egy magasabb pohárra van szükség, amibe előbb a lágyan gőzölt tejhabot kell önteni addig, amíg szinte teljesen meg nem telik. Ezután 1-2 percet várni kell, hogy ülepedjen a tej, majd vékony sugárban bele kell csurgatni egy adag eszperesszót. Az eredmény egy réteges ital lesz: alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd a lágy tejhab – olvasható a life oldalán.

Melange

Ahány kávéház, annyiféle az elkészített melange. A leggyakoribb recept szerint egy nagyobb üvegpohár aljára önteni kell egy kis mézet, erre jön a felhabosított tej. Az ülepedésre itt is érdemes 1-2 percet várni, majd egy adag eszpresszót óvatosan bele kell csurgatni. Az eredmény egy igen mutatós, réteges forró ital.

Bécsi kávé

Egy népszerű tejszínhabos kávéfajta, melyet erős fekete kávéból és tejszínhabból készítünk. Hagyományosan a bécsi kávéba nem kerül sem tej, sem cukor, hisz mindkettőt helyettesíti a tejszínhab. A tejszínhabra csokoládéreszelék kerül.

Összetétel: sima vagy dupla eszpresszó, tejszínhab, csokoládéreszelék

Ír kávé

Egy koktél kávé fajta, amit ír whiskey-vel és cukorral készítenek, a tetején sűrű tejszínnel. Az eredeti receptben a nem habos a, de ma már sok helyen a tejszínhabos formával találkozhatunk. Finom ital, hűvös estéken.

Összetétel: 200 ml eszpresszó, 50 ml ír whiskey, barna cukor, tejszín(hab)

Címlapfotó: pixabay.com

Kávéházi szokások a monarchiabéli boldog békeidőkből
Nem csészékben, hanem kis kannákban szervírozták a lefőzött kávét, amiből mindenki annyit tölthetett magának, amennyit akart.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik