Mozaik

A mókusok értenek madárul, és megnyugtatja őket a jókedvű csiripelés

Mókás, lopós, de okos állatok a mókusok, ezt eddig is tudtuk, ahogy azt is, hogy érdemes lenne jobban megismerni őket. Keith Tarvin, az Ohiói Egyetem ökológusa, a Plos One folyóiratban megjelent kutatási anyagban azt állítja, hogy a keleti szürkemókusok (Sciurus carolinensis) bizony értenek madárul, és nem csak azt fülelik ki, ha a madarak veszélyhelyzetet jeleznek, de a jókedvű csivitelésük meg is nyugtatja őket – írja az Independent.

54 vad keleti szürke mókust vizsgáltak meg

A kísérletben az ohiói Oberlin Főiskola kutatói a mókusra (és madárra is egyaránt) veszélyes rőtfarkú ölyv (Buteo jamaicensis) rikoltását játszották le, majd megfigyelték, mennyi idő alatt nyugszanak meg a négylábú állatok úgy, hogy dalolnak a madarak, és úgy, hogy ha nem.

Végül a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a furfangos mókusok nem csak akkor fülelnek, ha baj van. Meghallják a jókedvű madárdalt is, amelyek azt jelzik, hogy a madarak biztonságban érzik magukat.

Fotó: Pixabay

Tarvin és csapata a mókusok nyelvismeretét is vizsgálta

Azt tapasztalták, hogy mókusok nem specializálódtak egy-egy madárfaj hangjára, és a környéken élő énekesmadarak többségét megértették.

Így tudták meg, hogy a szürke mókusok megértik a vándorrigó (Turdus migratorius), a kanadai cinege (Poecile atricapillus), az indiáncinege (Baelophus bicolor) és a kékszajkó (Cyanocitta cristata) csivitelését, de valószínűleg nyelvi repertoárjuk ennyiben nem merül ki.

A kutatók szerint tanult viselkedésről lehet szó, azonban a növekvő zajszennyezés veszélyezteti a mókusok remek túlélési stratégiáját.

Felvet néhány kérdést ez a mókusról készült fotó
A kép futótűzként terjedt el a Twitteren.

Címlapfotó: iStock

Olvasói sztorik