Otthon készült

Szedd magad szederföld fél Magyarország

Már érik sokak kedvenc gyümölcse, szezonja néhány hétig tart.

A szeder napos helyektől félárnyékosig fordul elő, így világos erdőkben és azok szélén, mészben- és nitrogénben gazdag talajon, cserjésedő gyepeken. Gyakorlatilag tehát fél Magyarországon biztosan megtalálható a természetben.

Tele vitaminnal és ásványi anyaggal

szeder4

A szeder kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. A benne található ellagik savról és fenolról klinikai tesztek is igazolták, hogy csökkentik a rákos megbetegedések kialakulási esélyét. Levét higítva fogyasztva, esetleg a leveléből főzött teával keverve a szeder hatékony ellenszere lehet a hasmenésnek és a vashiányos vérszegénységnek.

A friss szeder a jó szeder

Tárolása különösen kényes téma, hiszen ezt a szeder nagyon rosszul viseli: a frissen szedett szeder akár másnapra is veszíthet ízéből, zamatából, ezért érdemes csak közvetlenül a felhasználás előtt megmosni, illetve minél gyorsabban felhasználni, fagyasztani vagy befőzni belőle.

szeder3

Bár a szederhez kereskedelmi forgalomban is hozzájuthatunk, mivel Magyarország nagy részén vadon terem, érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyú, kis méretű fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának. A mangán általános redoxiszer, vagyis vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be.

Szedd magad kínálat egy gazdaságban

A termesztők egyik legnagyobbika a Nagykanizsa közelében lévő Hivekovics Családi Gazdaság, ahol kéthektáros fekete szeder ültetvényükön szedd magad akció keretében szeptember közepéig saját kezűleg gyűjthető a gyümölcs, de – minimálisan 10 kg mennyiségben – házhoz is szállítják azt. A részletekről, nyitva tartásukról weboldalukon érdemes érdeklődni.

Ha gondolkodol azon, szedsz-e magad szedret, a ketkes.com segítségével kedvcsinálónak két szedres ínyencség receptjét is kínáljuk.

Sütés nélküli szedertorta

Hozzávalók, a keksz alaphoz: 25 dkg háztartási keksz, 12 dkg vaj. A krémhez: 4 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín, 4-5 evőkanál cukor (vagy édesítő), 2 evőkanál zselatin, 20-25dkg szeder. A díszítéshez: szeder.

szeder1

Elkészítése: a kekszet elkeverjük az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. A szedret turmixgépben pürésítjük. A joghurtot összekeverjük egy lábosban cukorral és a zselatinnal, majd addig melegítjük, míg a zselatin és a cukor felolvad benne. Hozzákeverjük a szederpépet, és a tűzről félrehúzva a még langyos joghurtba belekeverjük a habbá vert tejszínt. A joghurtos keveréket kapcsos tortaformában lévő tortalapra öntjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. A megdermedt tortát friss szederrel díszítjük.

Szedres sajttorta

Hozzávalók, az alaphoz: 15 dkg kakaós ízű keksz, 5 dkg margarin. A krémhez: 25 dkg mascarpone sajt, 2 dl tejföl, 1 ek. zselatin, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom leve és reszelt héja, szeder.

szeder2

Elkészítése: a kekszet összemorzsoljuk, elkeverjük a felolvasztott margarinnal,, majd a sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk. A mascarponet a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a vaníliás cukorral simára keverjük. A tejfölt egy kicsi lábosba öntjük, hozzáadjuk a zselatint, és alacsony lángon melegítjük folyamatosan kevergetve, míg a zselatin feloldódik. A langyos tejfölös keveréket apránként a mascarpones krémhez adjuk. A felét a kekszes alapra öntjük, majd megpakoljuk a szederrel, és ráborítjuk a maradék krémet. Hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.

Tálaláskor a tetejét szederrel, szederlekvárral és olvasztott csokoládéval díszíthetjük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik