Otthon készült

4 ínycsiklandozó öntet tavaszi salátákhoz

Az egyik jobb, mint a másik.

Étkezésünk részei a különböző zöldséges köretek, melyek jelentős hányadát a saláták teszik ki. A legnehezebb az ideálisan összeválogatott salátákhoz illő megfelelő öntetek elkészítése, melyhez a ketkes.com nyújtott segítséget.

Francia öntet

Ez talán a legismertebb salátaöntet, talán azért, mert egyszerre csípős és pikáns, ugyanakkor meglehetősen egyszerű összetevőkből készül. A természetes tartósítószereknek hála, sokáig eláll, így hűtőben tárolva több hét után is felhasználhatjuk.

Hozzávalók

1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál dijoni mustár, 2 evőkanál borecet, 6 evőkanál olivaolaj, 1 csipetnyi tengeri só, 1 csipetnyi frissen őrölt feketebors

Elkészítése

Keverjük össze a borecetet és az olivaolajat, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Ebből az öntetből valóban csak egy keveset kell a salátára önteni, viszont így a saláta sokkal finomabb, ízvilágra gazdagabb lesz.

Joghurtos öntet

A joghurtos öntet a diétázók és az egészséges életmódot követők kedvence, mert a majonéz helyettesíthető vele. A joghurtos salátaöntet kiválóan illik a halas, uborkás, paradicsomos sajtos ételekhez, viszont nem tartható el sokáig. Éppen ezért a tálalás előtt közvetlenül készítsük el. Akkor a legfinomabb, ha saját, házi készítésű joghurtot használunk fel az öntet elkészítéséhez.

Hozzávalók

6 evőkanál természetes joghurt, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál olivaolaj, 1 csipetnyi tengeri só, 1 csipetnyi  frissen őrölt feketebors

Elkészítése

A hozzávalókat összekeverjük, és 1 órán át állni hagyjuk.

Balzsamos öntet

A balzsamos öntet nevét onnan kapta, hogy elkészítésekor balzsamecetet használunk. Jól illik például a spárgához. Ezt az öntetet elkészítés után még néhány napig felhasználhatjuk, feltéve, ha hűtőszekrényben tároljuk.

Hozzávalók

6 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 csipetnyi tengeri só, 1 csipetnyi  frissen őrölt feketebors

Elkészítése

Keverjük össze a balzsamecetet az olivaolajjal. Ha alaposan összekevertük, krémes masszát kapunk. Adjuk hozzá ezután a sót és a feketeborsot, tegyük be a hűtőszekrénybe, ahol hagyjuk állni 2-3 órán keresztül. Csak közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki onnan.

Citromos öntet

Ha a salátához citromot adunk, az nagyszerűen harmonizál a dióval, a különféle zöldség zöldekkel, húsokkal, fokhagymával. Mivel egy kissé savanykássá teszi a salátát, étvágygerjesztő hatású, lehetetlen lesz nem repetázni belőle.

Elkészítése

6 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 1 csipetnyi tengeri só, 1 csipetnyi frissen őrölt feketebors

Elkészítése

A hozzávalókat jó alaposan keverjük össze. Ez az öntet sokáig eltartható hűtőszekrényben tárolva, de az íze az elkészítését követő első napon a legintenzívebb, az idő múlásával kevésbé lesz pikáns. Az öntet készítésekor a citromlé mellé adhatunk egy fél teáskanálnyi reszelt citromhéjat is, ekkor az íze még erőteljesebb, még fantasztikusabb lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik